У Талину откривен споменик Патријарху Алексију

У Талину, у близини храма који се гради у част иконе Пресвете Богородице Брзопомоћнице, одржана је свечаност откривања споменика блаженопочившем Патријарху московском и све Русије Алексију Другом. Више хиљада људи дошло прошле суботе, 8. септембра 2012. године, у талинско предграђе Ласнамјаје да учествује у овој свечаности.

Пре откривања споменика, окупљенима на тргу који носи име Патријарха Алексија обратили су се градоначелник Талина Едгар Сависаар, Митрополит талински и све Естоније Корнилије, председник Фонда Андреја Првозваног из Русије Сергеј Шчеблигин, као и један од аутора споменика – архитекта Олег Жемчугов.

Градоначелник Талина је том приликом рекао: - Данас треба да откријемо споменик нашем истакнутом сународнику који је служио Богу и Цркви и имао изузетан утицај на духовну и моралну атмосферу у нашем целокупном друштву, који је сачувао многе наше светиње и био иницијатор изградње храма у Ласнамјајеу.

Патријарх Алексије се упокојио 5. децембра 2008. године. Родио се у Талину и много година је живео у Естонији. Током тридесет година био је поглавар талинске Епархије, а 1990. године изабран је за патријарха Руске Православне Цркве.

По мишљењу Митрополита талинског Корнилија, одлука града Талина да овековечи успомену на патријарха Алексија другог оправдана је, јер он се родио и одрастао у Естонији и много година је био на челу талинске Епархије. Он је спасао Пјухтицки ставропигијални женски манастир (у Куремјајеу), где је у совјетско време планирана изградња одмаралишта за рударе, а такође и катедрални естонски храм – Саборну цркву светог Александра Невског у Талину, за који је било предвиђено да постане планетаријум.

Споменик Патријарху, по налогу управе града Талина, израдили су вајар Александар Литвинов и архитекта Олег Жемчугов, као знак признања за заслуге свог најпознатијег сународника, а подигнут је уз храм у изградњи који је посвећен празнику иконе Богородице Брзопомоћнице.

На молбу житеља највећег Талинског предграђа – Ласнамјаје, да се изгради православни храм, одазвала се група предузетника, који су се, 2002. године, обратили Митрополиту Талина и све Естоније Корнилију и предали му предлог пројекта за изградњу храма. Идеју је подржала управа престонице. Камен темељац на градилишту храма положио је и осветио патријарх Алексије други, када је, у јесен 2003. године, посетио Естонију. Градња цркве је почела 2006. године, а очекује се да буде завршена наредне године.

Превод са руског: Богољуб Поповић

Извор: Епархијa бачка