У Талину свечаности поводом 800-годишњице рођења Александра Невског

У Центру руске културе у Талину, у Естонији, 18. октобра 2020. године отворена је поставка фотографија „Александар Невски. Сећање кроз векове“. Изложба је припремљена у предвечерје пред овај датум, а који ће бити прослављен 2021. године, када ће се одржати свечаности поводом 800-годишњице рођења Великог кнеза Александра Невског.

Свети Александар Невски је ушао у историју не само као знаменити војсковођа, него и као знаменити државник, политичар и дипломата.  Благоверном кнезу су посвећени православни храмови и манастири у многим земљама света, међу којима и Саборна црква Александра Невског у Талину, подигнута од 1885. до 1900. по пројекту архитекте М.Т. Преображенског, члана Петроградске академије уметности.

Овај петокуполни храм са три олтара, који може примити 1500 душа, подигнут је у част чудесног избављења цара Александра III и његове породице у нападу на императерова кола 17. октобра 1888. године.

60-тих година 20. века Совјети су хтели да претворе грађевину храма у планетаријум, а млади епископ талински и естонски Алексиј, потоњи патријарх московски и све Русије, све је учинио да се храм спасе. Данас се у њему одржавају свакодневна богослужења, а у његовим посебним просторијама приређују се концерти, изложбе и друга културно-ументичка збивања. Током дана овај храм посете многобројни туристи и верници; он је постао један од најважнијих амблема Старог града.

Извор: Patriarchia.ru