У Тврдошу прослављена манастирска слава

У Манастиру Тврдош посвећеном Успењу Пресвете Богородице и ове године свечано је прослављена манастирска слава. У четвртак 27. августа, на навечерје славе, претпразничко вечерње са петохљебницом служио је Владика ѕахумско-херцеговачки Г. Григорије уз саслуживање Игумана тврдошког Саве и већег броја свештеника Епархије. Вечерњој служби присуствовали су и умировљени Епископи - Аљаски Г. Николај и захумско-херцеговачки Г. Атанасије. Након службе, за све окупљене постављена је празнична трпеза у порти Манастира.

Сутрадан, на празник Успења, славску Литургију служила су Епископи: домаћин Владика Григорије и гост из сусједне Црне Горе, Епископ диоклијски Јован (Пурић). Осим Игумана Тврдошког, Владикама је саслуживао већи број протојереја и јереја, као и тројица ђакона. Након Свете Литургије сви вјерни су, на челу са Владикама и свештенством, у свечаној литији обишли Манастир уз уобичајено читање Св. Јеванђеља и појање славског тропара. На крају литије испред храма је пререзан славски колач, након чега су сви присутни позвани за трпезу љубави коју је братија Манастира и ове године брижљиво и са трудом припремила.

Oпширније (фотогалерија и аудио запис беседе Владике Григорија) преносимо са интернет презентације Епархије захумско-херцеговачке.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка