У Вашингтону одржана 46. литија за живот

“Једно од првога дана: бити за живот значи бити за науку”, слоган је 46. литије за живот у Вашингтону, у којој је учествовало више од 200.000 људи. У петак 18. јануара 2019. у главном граду Сједињених Америчких Држава одржана је 46. литија (марш) за живот у којој је, према проценама, учествовало више од 200.000 људи. Темом овогодишње литије “Једно од првога дана: бити за живот значи бити за науку” организатори су желели нагласити научну чињеницу да људски живот почиње од зачећа. Међу учесницима су били многи млади из целе земље, више представника обеју најјачих политичких странака, а своју су подршку окупљенима, међу осталима, изразили и потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс  и надбискуп Јозеф Науман из Одбора за активности у сврху заштите живота Бискупске конференције Сједињених Америчких Држава.

Подсетник на пресуду америчког Врховног суда из 1973. године

Као и сваке године, најпосећенија литија за живот у свету, одржана је као подсетник на пресуду Врховног суда из 1973. године, којом је у САД-у либерализован побачај, па је свакој појединој држави препуштено донети законске одредбе у вези с вештачки изазваним прекидом трудноће. У некима је од њих законом дозвољено побачај учинити и у последњим месецима трудноће. У Њујорку је, на пример, за сада легално прекинути трудноћу до краја 24. недеље, а у припреми је закон који би могао олакшати добијање дозволе за прекид трудноће чак и у трећем тромјесечју.

Закони за живот

Истовремено, у неким државама су донесене законске одлуке којима су постављена одређена ограничења. У децембру је Охајо постао десета држава у САД која је забранила бруталну праксу побачаја комадањем фетуса, која се примењивала особито после четвртог месеца трудноће. Анкета, објављена прошлих дана, коју је наручила католичка организација „Колумбови витезови“ показује да мање од 25% становника Сједињених Америчких Држава подржава побачај после трећег месеца трудноће, док их је 75% за увођење строжих ограничења тренутно важећих закона о побачају, односно да се могућност абортуса ограничи само на случајеве насиља и опасности по здравље мајке. Око 62% испитаника изјаснило се против абортуса у случају Дауноовг синдрома.

Извор: Vatican News (са енглеског Инфо служба СПЦ)