У Женеви заседао Централни одбор ССЦ

По самој природи својој Црква је Екуменична, јер је Католична.
Католичност Цркве је од саме и у самој природи њеној; Богочовеку.

Св. Јустин Ћелијски

У периоду од 16. до 22. фебруара 2011. у Женеви је одржана редовна седница Централног одбора (ЦО) Светског савета цркава (ССЦ). Седници су присуствовали представници 349 хришћанских заједница, чланица ССЦ , које представљају око 560 милиона хришћана.

Српску Православну Цркву предстаљаo je Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски Г.Г. Иринеј у својству редовног представника и члана Централног одбора, док је други редовни представник СПЦ, протопрезвитер-ставрофор проф. др Владан Перишић, због других обавеза био онемогућен да присуствује седници.

Оба делегата Српске Православне Цркве делегирани су од стране Светог Архијерејског Синода наше Цркве, која је члан ССЦ од 1965. године. Изабрани су у највише тело ССЦ на Генералној скупштини ове организације 2006. године у Порто Алегреу у Бразилу.

Овој седници Централног одбора, као и претходној, у својству стјуарта поново је присуствовао један студент SSC4Православног богословског факултета Београдског Универзитета, клирик Епархије аустралијско-новозеландске, г-дин Далибор Павловић, који је изабран у међународној конкуренцији.

Седница је отворена беседама на тему „Праведног мира". Беседили су Његово Блаженство Архиепископ албански г. др Анастасије (Православна Црква) као и проф. др Офелија Ортега Суарез (Ofelia Ortega Suarez - Презвитеријанска црква у Куби). Они су у очекивању предстојеће конференције ''О праведном миру'' у Јамајци посветили пажњу општој теми мира.

Из ове две уводне беседе јасно су се могле видети и разлике и сличности у приступу ширења хришћанске поруке и Благе вести у свету између православних и протестаната. Наиме док је Његово Блаженство Архиепископ Анастасије говорио из контекста Светог Писма у савременом контексту ослањајући се првенствено на Светоотачко предање, г-ћа Ортега посветила се, кроз такође савремени контекст Светог Писма, више социолошком приступу.

На почетку официјелног дела седнице говорио је Генерални секретар ССЦ, пречасни др Олав Фикс Твејт (Olav Fykse Tveit) чији је говор био фокусиран на начелну тему седница ССЦ-а ''Да сви једно буду'' (Јн. 17) а посебно се осврнуо на његова путовања у периоду од постављања на место генералног секретара ССЦ. Пречасни др Твејт је такође посветио и пажњу питању Јерусалима ''као суштинском извору нашега јединства, потребама тамошњег становништва за екуменским и међуверским присуством свих тамошњих верника'', као и питању консезуса који за Православне представља једини гарант равноправности у доношења одлука.

SSC1Још једном се састанак Централног одбора ССЦ показао као одлична прилика да се људима који не долазе из Православне Цркве и нису одомаћени у ''православној култури'' из прве руке саопшти нешто о изворном и оригиналном концепту православне еклисиологије. Користећи на тај начин и ову прилику, за време заседања ЦО уприличена је и промоција нове књиге Њ.Б. Архиепископа Анастасија "Mission in Christ's Way". Свакако да је тиме опет потврђена решеност православних да остану верни Христовој јеванђелској заповести „идите и крстите све народе..."

Током заседања Централног одбора одржан је и редован састанак свих православних делегата, који је сам по себи вредно сабрање јер се ради о теолошким ''првацима'' свих помесних Црква. Наводећи само нека од имена, поред већ поменутих Епископа Иринеја аустралијско-новозеландског и протојереја-ставрофора проф. др Владана Перишића продекана београдског ПБФ из Српске Православне Цркве, ту су и Њ.В. Митрополит др Макарије из Александријске патријаршије, ректор ПБФ у Кенији, Њ.В. Митрополит др Иларион Алфејев, ''први дипломата'' Руске Православне Цркве, Њ.В. Митрополит др Нифон трговиштански, протојереј-ставрофор Леонид Кишковски из Америчке Православне Цркве, Њ.В. Митрополит проф. др Генадије сасимски, Њ.Б. проф. др Архиепископ Анастасије,...

Одбор за јавна питања изложио је и проблеме сложених и незавидних ситуација у свету као што је на пример ситуација у Колумбији, положај хришћана на Средњем истоку, ситуација са мигрантима и мигрантским радницима, питање основног људског права на воду и санитацију, ширења вируса ХИВ/СИДА. Издато је и значајно саопштење о аутохтоном народу у Аустралији.

Такође се расправљало и о теми наредне Генералне скупштине која ће се одржати у Бусану у Јужној Кореји од 02. до 13. октобра 2013. године. Тема која је одобрена за ову скупштину јесте: ''Боже живота, води нас ка правди и слободи'' (Јн 17).

Можда је ипак најлепши и најсвечанији тренутак на целокупном заседању било свечано потписивање академског уговора између екуменског института у Босију (BOSSEY) и Женевског Универзитета који су потписали ректор института у Босију високопречасни протојереј др Иоан Сауча, клирик Румунске Православне Цркве, и ректор Женевског универзитета господин Жан Доминик Васали. Свечани документ, који је круна већ дугогодишње сарадње ове две значајне институције, потписан је 16. фебруара а предвиђа званично међусобно академско признавање и продубљивање постојеће сарадње.

Од свега виђеног за недељу дана рада у Женеви вредно је и просто неопходно истаћи изнад свега снажну вољу и SSC2велику упорност за дијалог и успостављање сарадње а ради бољег међусобног разумевања свих ''у Христа обучених'' који се воде Христовим саветом Апостолима ''Јер ко није против вас с вама је'' (Мк. 9;40).

Заиста, у раду свих присутних у тих дана препуној конференцијској сали Екуменског центра у Женеви видела се жеља и спремност да се дијалогом, на један достојанствен и цивилизован начин, искажу и поделе и муке и проблеми али и радост и задовољаство а све зарад дељења терета хришћанске одговорности.

Далибор Павловић

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска