У Зеници обележен јубилеј Српске Цркве

У Зеници обележен јубилеј Српске Цркве
У Зеници обележен јубилеј Српске Цркве
У Зеници обележен јубилеј Српске Цркве
У Зеници обележен јубилеј Српске Цркве

Поводом празника Рођења Пресвете Богородице и крсне славе храма у Зеници служењем празничног вечерња и свечаном духовном академијом 20. септембра 2019. године обележена је 800-годишњица аутокефалности Српске Православне Цркве и оснивања Епархије дабробосанске.

У 18 часова испред храма у Зеници уприличен је свечани дочек Митрополиту дабробосанском г. Хризостому, који је началствовао вечерњим богослужењем.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Горан и Зоран Живковић, јереји Драгиша Цвјетковић и Марко Ђурић, као и ђакон Будимир Гардовић.

После богослужења Високопреосвећени Митрополит је парохијанима пожелео срећну крсну славу храма и истакао:

-Почињемо славити Рођење Пресвете Богородице која је измољена од Бога од њених родитеља Јоакима и Ане. Рођена је као утјеха родитељима, али и као радост читавом свијету. Њеним рођењем почиње васпостављање свијета и спасење човјека који Бог приготови на Њему својсвен божански начи. Роди се она која ће постати свети и избрани сасуд у који ће се смјестити несмјестиви Бог. Роди се она која ће бити тајанствена љествица низ коју ће сићи, не анђео господњи, већ сам Син Божји, који ће од ње узети све човјечанско и постати Богочовјек Исус Христос. То је та тајна коју Бог чуваше у прасликама од памтивјека док се испуни вријеме да све буде обзнањено.

-Ове 2019. године Благости господње ми, српски народ и наша света Црква, славимо 800 година аутокефалности наше Цркве, али и 800 година наше Дабробосанске митрополије. Посебно сам срећан и радостан да вечерас са вама Србима у Зеници славимо ове јубелеје које од срца свима честитам, поручио је Митрополит.

У наставку је одржана свечана духовна академија на којој су узели учешће СПД Слога из Сарајева и други. Беседу о Светом Сави и аутокефалности Српске Цркве одржао је проф. др Дарко Ђого.

Извор: Митрополија дабробосанска