У знаку екуменског заједништва

Кардинал Рајнхард Маркс, надбискуп Минхена и Фрајзинга, председник Немачке бискупске конференције и председавајући Бискупске конференције Европе, путује о празнику Светог Андреје Првозваног у Цариград.

На позив Васељенског Патријарха Вартоломеја I, кардинал Маркс боравиће од 28. до 30.11.2015.г.  у Цариграду. Повод је празник Светог Апостола Андреја, који ће бити прослављен 30.11. 2015. г. Овиме кардинал Маркс жели да пошаље једнозначан сигнал своје екуменске везаности за Православну Цркву и тиме прида дубљи значај екуменским везама, као и прилику да се на лицу места упозна са питањем положаја хришћана, који чине само незнатну мањину у укупној популацији Турске. Посета Столици Цариградског Патријарха наглашава и склад који влада између православних Цркава у Немачкој и Бискупске конференције Немачке.

Међу различитим темама на дневном реду налази се и тема последње папске енциклике ”Laudato si‘ ”(= Слава Тебје, Господи). На промоцији ове енциклике у Ватикану био је званични представник Цариградске Патријаршије, Високопреосвећени Митрополит др Јован Зизиулас.

Кардинал Маркс ће се у у манастиру Свете Тројице  на острву Халки сусрести са Његовом Све-Светошћу Патријархом Вартоломејем I. На овом острву се налази од 1971.г. затворена богословска семинарија Цариградске Патријаршије. Врхунац овог путовања, разуме се, представљаће Божанска Литургија о празнику  св. Апостола Андреја у Саборној цркви Светог Георгија.

Пре тачногодину Папа Фрања је посетио Цариградског Патријарха узевши учешће у прослави празника Светог Апсотола Андреја. За овогодишњу прославу ће Света столица из<слати високу делегацију на челу са кардиналом Курије др Куртом Кохом, председником Папског савета за унапређење јединства хришћана.

протођакон Зоран Андрић, Минхен