Учестали напади на православне храмове и гробља у Митрополији дабробосанској

Учестали напади на православне храмове и гробља у Митрополији дабробосанској
Учестали напади на православне храмове и гробља у Митрополији дабробосанској
Учестали напади на православне храмове и гробља у Митрополији дабробосанској
Учестали напади на православне храмове и гробља у Митрополији дабробосанској

После скрнављења православног гробља у Бугојну и провале у цркву Зачећа Светог Јована Крститеља у Голом Брду у селу Зимча, општина Високо, мета сличних напада били су и црква Светог Прокопија у Високом и православно гробље у Илијашу. Опљачкана је и црква брвнара у Вагану код Рудог.

Високо - Непознати починиоци оскрнавили су православни храм Светог великомученика Прокопија у општини Високо у Федерацији БиХ, укравши бакарне олуке и окапнице, те оштетивши кров. Надлежни свештеник парох какањски Марко Малеш рекао је да је крађа примијећена у сриједу, 15. августа, приликом редовног обиласка храма. Према његовом мишљењу, храму је нанесена материјална штета од око 500 КМ, а о свему је обавјештена полиција која је обавила увиђај. Подсјетивши да је ово већ трећа крађа у посљедњих годину дана која се на готово идентичан начин десила на овом храму, Малеш сумња да су починиоци сигурно исти као и у претходна два случаја, а које полиција још није открила.

Кадарићи - Непознати починиоци оскрнавили су православно гробље у мјесту Кадарићи, општина Илијаш, у Федерацији БиХ, оштетивши неколико надгробних споменика породица Попић и Мацан. Чланови породица покојника чији су горбови оскрнављени обавијестили су о томе МУП Сарајевског кантона у четвртак ујутро, 9. августа. Они су рекли полицији да је на гробљу у Кадарићима у протеклих пет-шест дана уочено да је оборена једна надгробна плоча, те разбијене двије посуде за цвијеће. Полиција је изашла на лице мјеста и обавила увиђај. Парох илијашки Предраг Масал, који опслужује и брезанску, варешку и нишићку парохију, рекао је да би полиција у ФБиХ морала да открије и казни све који скрнаве православна гробља и храмове, а што је честа појава у овом ентитету. Он је истакао да је већину православних породичних гробаља у ФБиХ чланови породица сахрањених обилазе једном или двапут годишње, када најчешће и примијете да су она оскрнављена. „Многа села су напуштена, православно становништво прогнано, па гробља нема ко да одржава и пази на њих“, навео је Масал, који је подсјетио да је 23. децембра прошле године проваљено у храм Светог пророка Илије у Илијашу, као и годину дана раније, а да починиоци нису пронађени. Масал је нагласио да се у парохију вратило само пет одсто пријератног становништва српске националности, а и то је у 95 одсто случајева старачко становништво.

Рудо - Непознати починиоци су у ноћи између 12. и 13. августа оскрнавили православну капелу у мјесту Ваган на територији општине Рудо, одакле су, проваливши улазна врата, однијели један дио црквених реликвија и мању количину новца. Крађа је пријављена полицији у Рудом која ради на идентификацији починиоца овог кривичног дјела. Игуман манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда, архимандрит Јован Гардовић, каже да је ово први пут да је проваљено у храм, изграђен од дрвета на неприступачном терену у боровој шуми, до кога нема ни квалитетног пута. Црква брвнара је у посљедње вријеме веома интересантна туристима због мјеста на којем се налази, па се тренутно око ње граде мања дрвена коначишта и уређује порта са клупама за одмор и софра.

Извор: Митрополија дабробосанска