Учитељици у Берлину забрањено да носи крст

Учитељици у државној берлинској школи забрањено је да носи крст на часовима, казао је надлежни пастор берлинском листу, јавља БиБиСи. Пастор Карстен Минкнер је навео новинарима да му је та жена у разговору показала решење директора школе у берлинском дистрикту Ведингу. Наиме, управа школе је затражила од учитељице да скине крст, позивајући се на закон који забрањује сарадницима да носе верске симболе на раду, јавља лист Berliner Zeitung.

У Еврпи се води расправа о томе да ли се могу носити верска обележја у радно време. Године 2012. четири британска хришћанина, који су изгубили радно место с образложењем да се прави дискриминација тим верским обележјем, обратили су се Европском суду за људска права у Стразбуру. Међу њима налазила се сарадница Бритиш Ервејза коју је старешина послао кући, после чега је она решила да скине ланац с крстом, као и медицинска сестра Ширли Чаплин, коју су због крста пребацили на друго радно место које нема везе с старањем о болесницима.

Европски суд по људским правима утврдио је да су права службенице Бритиш Ервејза нарушена и донео је  решење да јој се финансијски компензифра одсуство, док по питању Ширли Чаплин није нашао да су нарпушена птава, јер би ношење ланчића с крстом не би  било безбедно за здравље пацијената.

Извор: Православие.ру (превод Информатива служба СПЦ)