Удружење "Српски четници Аустралије" прославило славу

У суботу, 19.02.2011, своју прву славу обележило је удружење "Српски четници Аустралије" (СЧА) из Сиднеја. По угледу на четничку организацију са почетка 20. века и СЧА за своју славу прославља Сретење Господње, и то са благословом Њ.П. Владике Иринјеја.

Прослава је почела вечерњим богослужењем у храму Светог Николе у Блектауну, где је иначе "духовно седиште" ове организације. Службом је началствовао протојереј-ставрофор Никола Билић а саслуживали су му јереј Александар Милутиновић и ђакони Бранко Василић и Немања Мрђеновић. За певницом су, заједно са децом са веронауке која у овом храму певају на свим суботњим вечерњим богослужењима, појали и протојереји-ставрофори Ненад Ђурашиновић, Србољуб Милетић и Саша Радоичић.

Међу угледним гостима, на челу са в.д. Генералног конзула Републике Србије г-ђе Јасмине Пекмезовић, били су иSCAslava3 бројни представници црквено-школских општина, верских и националних организација.

Након вечерњег богослужења и освећења славског знамења, прешло се у парохијски дом где је на почетку свечано отпевана химна Аустралије и Србије, благословљена је славска трпеза и домаћини су пожелели добродошлицу бројним гостима који су испунили целу салу. Изузетно свечаној, свечарској и изнад свега узвишеној атмосфери увелико је допринео и познати сиднејски бенд "Црни воз", као и право домаћинско понашање свих чланова удружења.

SCAslava2Након вечере представници СЧА су најуспешнијим ученицима српског језика у Сиднеју уручили "Сретењску награду", а прикладним беседама скупу су се обратили и господин Драгољуб Бркљач, секретар СЧА, прота Ненад Ђурашиновић, локални парох, и Др Милан Бркљач, председник удружења. У наставку културно-уметничког програма наступио је фолклорни ансамбл "Равна Гора" из Српског центра Бонириг и наравно чувени "Црни воз".

Ови млади, образовани и способни људи показали су да су достојни ношења тако часног имена и старања о имену и традицији српског четовања од почетка ХХ века па све до данашњих дана. Њихова спремност да се жртвују за свој народ, њихова оданост својој Цркви и њихова усресређеност на српску омладину најбоља су препорука свима да могу и треба да их помогну и да их подрже.

текст и фото: Радивој Мачковић, Српски Глас, петак 25. фебруар 2011, стр. 17

Извор: Епархијааустралијско-новозеландска