Уџбеници за српску децу у Аустралији

Министарство за дијаспору, у току протекле недеље, послало хиљаду уџбеника за учење српског језика деци у Аустралији, у којој живи око 100.000 наших сународника. Кључни елемент нашег идентитета су српски језик и ћирилично писмо, рекао Срђан Срећковић.

Министар за дијаспору Срђан Срећковић изјавио је да је то министарство у току протекле недеље послало хиљаду уџбеника за учење српског језика деци у Аустралији, у којој живи око 100.000 наших сународника.

"Кључни елемент нашег идентитета јесу управо српски језик и ћирилично писмо који су јединствени и зато њихово очување мора бити стратешки и дугорочни државни пројекат, у који ће се укључити све надлежне институције", навео је Срећковић у писаној изјави достављеној Танјугу.

Срећковић је рекао да је државни интерес пуна интеграција и што већи институционални утицај припадника дијаспоре у земљама у којима живе, али и очување националног идентитета, уз спречавање асимилације међу близу четири милиона наших људи који живе на свих пет континената.

За то је неопходно да постоје стабилни духовни, културни, језички и медијски стубови, који окупљају и организују српску заједницу у дијаспори на трајној основи, сматра Срећковић.sreckovich

Министар за дијаспору је подсетио да ресорно министарство у оквиру пројекта "Сви Срби знају српски" подржава све облике институционалног и ванинституционалног учења српског језика, од допунских школа под окриљем Владе Србије и држава домаћина, до приватних школа и учења у организацији црквено-школских општина.

Током лета, то министарство је организовало и подржало 12 летњих кампова у Србији, у којима су деца из дијаспоре имала прилику да се друже с вршњацима из матице, али и да усавршавају српски језик и упознају се с традицијом и културом земље из које потичу, подсетио је Срећковић.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска