Ухапшени осумњичени за планирање напада на Казанску цркву у Петрограду

Грађанин Петрограда Евгеније Ефимов, осумњичен за злонамерну израду експлозивних направа, приведен је у Петрограду. Како је известила Уједињена служба за штампу судова Петрограда, притворени је признао да је планирао да дигне у ваздух чувену Казанску катедралу. Од 2017. године Саборна црква је служила као мајка црква Петроградске епархије. Такође је и дом чудотворне Иконе Мајке Божје Казанске.

Руски ФСБ раније је пустио видео о хапшењу неколико људи осумњичених за припремање терористичких напада у Петрограду од којих је један признао да се бавио терористичким радњама. -Планирао сам да извршим терористички акт у Петрограду. Требало је да направим експлозив и да га упакујем у боце... и да додам муницију, рекао је Ефимов.

Специјална операција ФСБ 13. и 14. децембра 2017. године довела је до хапшења седам чланова ћелије ИСИЛ и пленидбу значајне количине експлозива, аутоматског оружја, муниције и есктремистичке литературе. Такође размонтирана је лабораторија за производњу експлозивних направа.

Хапшење људи који су припремали терористички напад „само је врх леденог брега“ према стручњаку за тероризам Јосифу Линдеру. Истрага која траје треба да пронађе организаторе, наручиоце, тренере и трговце оружјем и материјалом. „Стога, истрага“, наставља Линдер „има за циљ да идентификује цели ланац како би спречила да се таква дела не понове“.

Russia Today је известила да је ФСБ је била у могућности да открије терористе и спречи њихове планове захваљујући обавештајном податку ЦИА. Председник РФ Владимир Путин је позвао телефоном председика САД Доналда Трампа и изазио му захвалност, као и директору ЦИА Мајк Помпеу  и свима оперативцима који су сакупили ове релеватне информације.

Извор: Православие.ру (превод – Информативна служба СПЦ)