Украдени мозаик Светог Андреја враћен на Кипар

Мозаик Светог апостола Андреја Првозваног, који се датира у 6. век, украден из опљачкане цркве на северном делу острва Кипра седамдесетих година прошлог века, сада је враћен чиме је пружена духовна радост кипарским верницима. Архиепископ кипарски Хризостом, који је објавио вест о проналаску мозаика, изјавио је да уметност примењена на мозаику и његова реткост чини мозаик симболом украденог кипарског наслеђа.

Preko 20 хиљада икона и мозаика од 12. до 20. века, са још старијим артефактима као што је мозаик Светог Андреја, опљачкано је из 575 кипарских цркава након што је Кипар подељен на два дела 1974. године. Уз то, древне цркве почињу да се руше пошто се не обављају рестаураторски захвати после 1974. године. Мозаик, који приказује Светог Андреја, један је од малобројних који је преживео иконоборачке сукобе у 8. и 9. веку који су уништавали свете иконе.

Икона је једна од неколико украдених из цркве Панагиа Канакарија у Литрангоми. Турски трговац старина Ајдин Дикмен ухапшен је 25 година касније због продаје мозаика Светог Андреја и других украдених ствари из ове и других цркава. Већина мозаика из цркве Канакарије враћена је, са изузетком мозаика Светог јеванђелисте Луке. Преко 170 украдених икона и мозаика враћено је на Кипар 2013. године, што је највећа ризница враћених светих предмета. Иконе су тада обновљене и изложене у Византијском музеју при Кипарској Архиепископији.

Извор: Православие.ру (са енглеског Информативна служба СПЦ)