Украјинска Црква поздравља обуставу непријатељстава у Донбасу

Photo: pravlife.orgКанонска Украјинска Православна Црква поздравља договор о пуном прекиду ватре у Донбасу, који је ступио на снагу у понедељак, 27. јула 2020,  и моли своја верна чада да се моле да ово буде почетак краја рата у источној Украјини, изјавио је митрополит бориспољски и броварски Антоније.

Обустава ватре је уређена на редовном заседању трилателарне контакт групе (Русија, Украјина и ОЕБС) 22. јула 2020. године.

„Симболично је то да почетак престанка ратних непријатељстава пада управо 27. јула, пише митрополит Антоније, јер су ранијих година управо тога дана стотине хиљада православних верника традиционално одлазили на крстоноше – литије у част  Крштења историјске Русије, када су узносили ватрене молитве за обуставу ратних дејстава у источној Украјини и за успостављање мира широм Украјине.

„Овај договор пружа свима нама лепу прилику да учинимо значајан напредак на овом путу. Веома се надамо да од сада неће бити ни убистава ни рањавања на фронту, као ни у зони директног контакта између страна у питању“, пише митропилит Антоније. Он моли вернике своје Цркве да молитвено благодаре Богу и просе од Њега да одржи тај мир.

„Миротворство је веома тешко, но оно је једини истински и прави начин, јер је богоугодно. Па и свети Василије Велики је казао да ништа више не карактерише хришћанина колико његов миротворачки рад, пошто нам је за миротворство Господ обећао највећу награду.“

Са своје стране је епископ баришевски Виктор, представник Украјинске Православне Црквве при европским међународним организацијама, нагласио да је праштање једина поуздана стаза која води миру и јединству у источној Украјини. Овај архијереј додаје да истинско праштање, које продире у људско срце и обитава у њему, надвладава чак и ђавола. Украјинска Црква ће се и даље молити за мир све док се он не успостави коначно у Украјини.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)