Украјинска Црква служила пасрастосе за покој душа жртава Холодомора

У суботу, 23. новембра 2019. године, на дан сећања на жртве Холодомора и политичких репресија, у свим црквама и манастирима Украјинске Православне Цркве одржани су помени, уз благослов Његовог Блаженства митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, извештава Одељење за информације УПЦ.

У Епархији Изјума одржан је прастос при спомен-крсту на брду Кремјенец, који су служили протојереј Олег Кадјук и архиђакон Димитриј Шилко. Свештенство је такође учествовало на државним чиновима широм Украјине у знак сећања на једну од најтрагичнијих страница у украјинској историји.

Митрополит Онуфрије и неколико других архијереја Украјинске Православне Цркве такође су одслужили парастпс у за покоја душа жртава Холодомора у суботу у Националном музеју Холодомор. Његовом Блаженству придружио се митрополит бориспољски и броварски Антоније, епископ баришевски Виктор, епископ белгородски Силвестер, епископ пересеваславско-келмнитски Дионисије. Државну церемонију је предводио председник Владимир Зеленски уз присуство представника Владе и дипломатског кора, јавних личности и великодостојника других вероисповести и религија.

Председник је најавио национални минуту ћутања, а он и његова супруга поставили су запаљене свеће на скулптури „Горко сећање на детињство“. Најзад, присутни су одали почаст свима који су умрли од глади од 1932. до 1933. године. Дан сећања на Холодомор обележава се сваке године четврте суботе у новембру, а ове године пао је 23. новембра.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)