Украјинска Грко-католичка Црква моли Папу за патријаршијски статус

Грчко-католичка Црква Украјине, која је под јурисдикцијом Рима, жели да је папа Фрања уздигне у степен  патријаршије. „Молимо га на сваком састанку, поготово када говоримо о томе како данас живимо,“ рекао је њен предстојатељ Велики надбискуп Свјатослав Шевчук у интервјуу украјинској новинској служби РИСУ (петак). Он је такође нагласио да његова Црква поштује слободу избора Папе.

Фрања је позвао Шевчука и чланове управног тела Украјинске Унијатске Цркве у Ватикан следећег петка и суботе. На њему ће се расправљати о пастирским изазовима за Цркву и начинима неговања мира и сарадње са другим хришћанским заједницама.

Према Шевчуку, његова унијатска Црква организационо већ подсећа на патријаршију. Највише управно тело, Свети Архијерејски Сабор бира бискупе, а  Папа само потврђује избор. Из овог разлога, није у питању стварање  патријаршије, него само њено признање, рекао је Велики архиепископ.

У већински православној Украјини сваки десети становник је грчко-католик, наводи ватикански извор. Црква богослужи према такозваном византијском, односно источном црквеном обреду. Има и митрополије у Пољској, САД и Канади.

Предстојећим консултацијама у Ватикану присуствоваће и предсеници курија надлежни за Украјину, како је Ватикан објавио почетком маја. Ватикан је тада говорио о „деликатној и сложеној ситуацији“ у Украјини с обзиром на политичке тензије.

Већ Шевчуков претходник, кардинал Љубомир Хусар (2001-2011), тражио  је статус патријаршије. Међутим, из екуменских разлога он то није могао постићи ни са папом Јованом Павлом II (1978-2005) нити са Бенедиктом XVI (2005-2013).

Руска Православна Црква се снажно противила оснивању грчко-католичке патријаршије у Кијеву. Звање „патријаршија“ би према мишљењу посматрача оптеретило односе између Рима и Москве.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)