Украјинска Православна Црква користиће преко 70 зграда у кругу Кијево-печерска лавре

Влада Украјине је одлучила да бесплатно уступи Украјинској Православној Цркви (Московска Патријаршија) 75 објеката као споменика културе – Кијевско-печерској лаври (манастира) Успења Пресвете Богородице, саопштио је министар културе Леонид Новохатко у прошли четвртак. Документ по овом питању одобрен је на седници Владе.

„Усвајање Владиног указа законски ће регулисати де факто стање које већ деценијама постоји у Кијево-печерској лаври (манастиру).  Желим да истакнем да се овде мисли, пре свега, на слободно коришћење ових зграда, а не на присвајање власништва“, изјавио је министар културе Новохатко.

Према агенцијској вести, законски односи између државе и верских заједница устројени су постојећим законима – посебно, по економским питањима. Закони такође предвиђају и обрнути след ствари: држава може повратити имовину само „ако верска заједница лоше поступа са њом“.  С обзиром на одлуку Владе, трошкови одржавања имовине сада су у целости обавеза верске заједнице.

Кијевско-печерска лавра, највећи православни манастир у Украјини, основана је 1051. године, а 1159. године стекла је епитет „Лавра“. У овом тренутку у лаври се подвизава 121 монах. Почев од 1999. г. сав архитектонски комплекс ове културно-историјске и верске установе је под заштитом Унеска као светско културно добро.

Извор: Православље.ру