Украјинска Православна Црква основала четири нова манастира

Последње заседање Светог Синода Украјинске Православне Цркве у 2017. години одржано је у резиденцији Његовог Блаженства Митрополита Онуфрија у порти Успенске кијевске лавре. Свети Синод је донео неколико важних одлука, међу којима и оснивање четири нова манастира у неким епархијама Украјинске Цркве.

Три женска манастира и један мушки манастир основани су у Бориспилу, Дњепропетровску, Горловки и у Епархији черновичко-буковинској.

Манастир Свете Велике војвоткиње Јелисавете Новомученице установљен је у селу Зазимја у Кијевској области (у Бориспилској епархији).

Мушки манастир Светог Духа основан је у граду Краснопилији у Епархији дњепропетровској, и на његовом челу налазиће се архимандрит Јероним (Ермоленко).

На месту Покровског скита манастира Светог Сергија у граду Лиману, у Доњецкој области, основан је Покровски манастир Горловске епархије. Монахиња Јована (Фјодорова) је одређена за игуманију.

Манастир је такође основан на месту скита Свете Ксеније Петроградске Успењско-банченског манастира у селу Молниција у Черновичкој области. Игуманија манастира Свете Ксеније у Епархији черновичко-буковинској биће монахиња Теодора (Игњат).

Извор: Украјинска Православна Црква (превод – Инфо служба СПЦ)