Украјинске власти у Черновцима насилно предале три цркве расколницима

Черновичке обласне власти издале су решење да се три цркве предају расколничкој Православној Цркви Украјине против воље општина канонске Украјинске Православне Цркве које су их поседовале.

Наиме, 9. септембра 2019. Черновичко-буковинска епархија јавила је да локалне власти настоје да преузму и насилно преведу под „ПЦУ“ парохије у селима Михаиливка, Червона Диброва и Карапчив. На овоме се залаже М. Павлијук, заменик председника Черновичке обласне администрације. И после многобројних жалби православних буковинских хришћана, он и даље нарушава њихова права. У саопштењу Черновичко-буковинске епархије се каже: „Изгледа да он  заиста хоће да буде запамћен у историји Украјине као прогонитељ истинске Цркве Божје какви су били Нерон, Диоклецијан, Хрушчов и други“.

Област Буковина је многострадална област Западне Украјине. Украјински професор и протојереј Растислав Јарена из града Лавова наводи да су гркокатолици у Черновичкој области само између 1990. и 1997. г. преотели седам цркава.

Из Буковине је, иначе, родом митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије, који је раније био митрополит черновички пре него што је изабран за првојерарха ове Цркве. Као кијевски митрополит он је наследник Петра Могиле, митрополита Кијева, Галиције и све Русије, а Украјинска Црква га је канонизовала у децембру 1926, а веома је уважаван у Украјини, Румунији и Пољској. Рођењем је био молдавски племић.

Извор: Pravoslavie.ru (с руског Информативна служба Српске Православне Цркве)