Украјински посланици предлажу кажњавање ЛГБТ пропаганде

Phito: pikabu.ruУкрајински посланици из коалиције "Слуга народа" поднели су предлог закона којим би се промовисање хомосексуалности и трансродности у Украјини кажњавало новчаном казном, слично закону из 2013. донесеним у Русији који забрањује пропагирање ЛГБТ међу децом.

Овај нацрт закона, бр. 3917, регистрован је на веб локацији Врховне Раде (Парламента). Аутори законског предлога, посланици Георгије Мазурашу и Елена Лис, тврде да промовисање хомосексуалности и трансродности може негативно утицати на целокупни развој личности.

Нови предлог закона је поднет само два месеца након петиције за опозив другог закона који предлаже изрицање новчаних казни и до 8 година затвора због критиковања ЛГБТ особа, а који је добио потребан број потписа да би био званично размотрен. У јуну је Одбор за законодавство препоручио да Влада одбаци тај предлог закона.

У законском нацрту бр. 3917 посланици предлажу новчану казну у износу од 1.000 неопорезивих минималних примања грађана за грађане који прекрше предложени закон и казну од 3.000 неопорезивих минималних примања за правна лица. Јавни службеници би се суочили са новчаном казном од 8.000 доходака, пише у документу.

Јавно приказивање хомосексуалног или трансродног животног стила подразумевало би казну од 5.000 минималних прихода.

У образложењу закона наглашава се да је његова сврха јачање заштите породице, детињства, мајчинства и очинства на законодавном нивоу, напомињући да држава „има обавезу да се брине о физичком и менталном здрављу,, моралном или духоном стању и развоји личности“.

„Међу неморалним претњама савременог доба вреди приметити да је агресивна пропаганда хомосексуалности и трансродности усмерена на уништавање установе породице“, пише у образложењу.

Прикупљање потписа вршено је прошле јесени и овог пролећа такође и у Белорусији како би се позвао председник Александар Лукашенко да усвоји сличан закон.

У јуну 2020. пољски председник Анџеј Дуда, који је од тада изабран, обећао је да ће забранити ЛГБТ идеологију у школама.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)