Украјински расколници и унијати заједно освећују војну базу

Иако свештени канони забрањују православном свештенству да саслужује са свештенством било које друге вероисповести, представници расколске „Православне цркве Украјине“ (ПЦУ) и унијатске Гркокатоличке цркве и Римокатоличке цркве већ су више пута заједно то чинили од настанка ПЦУ у децембру 2018. године.

Недавно су „епископ“ ПЦУ и унијатски „епископ“ саслуживали приликом посвећења нове војне базе у селу Мукачево у уторак, 7. јула 2020. године. Били су то јерарх ПЦУ ужгородски и закарпатски Варсонуфије и унијатски помоћни епископ мукачевски Нил (Лушчак), извештава Прекокарпатска епархија ПЦУ. Према овом сајту, обред је обављен на позив команданта 128. горско-јуришне Закарпатске бригаде пуковника Олега Гончарука. Чину су присуствовали и други свештеници ШЦУ и унијати.

У марту су ПЦУ и унијати осветили међурелигијску цркву за војни персонал у Доњецкој области, а која нема јасну верску припадност. У мају су расколници, унијати и римокатолици посадили „стабло јединства“ у једној католичком богословији.

Свештена чица ПЦУ су више пута служили с католицима и другим расколницима.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)