Улога религије у промовисању мира и толеранције у БиХ

Улога религије у промовисању мира и толеранције у БиХ
Улога религије у промовисању мира и толеранције у БиХ
Улога религије у промовисању мира и толеранције у БиХ
Улога религије у промовисању мира и толеранције у БиХ

Чланови Одбора за међурелигијску сарадњу (ОМС) Бихаћ, који дјелује у оквиру Међурелигијског вијећа БиХ, 8. новембра 2014. године посјетили су  Босански Петровац.

Том приликом, уз посјете значајнијим установама основне три конфесије у Босанском Петровцу, а поводом међународног дана толеранције који се обиљежава 16. новембра ОМС Бихаћ је организовао Јавну трибину на тему „Улога религије у промовисању мира и толеранције у БиХ“.

У 11 часова чланови ОМС су посјетили сједиште Епархије бихаћко-петровачке гдје их је са својим свештенством дочекао и лијепо угостио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије. Том приликом, уз атмосферу пријатног разговора, члланови ОМС Бихаћ уручили су Његовом Преосвештенству г. Атанасију поклон, слику са мотивима Уне и ужег језгра града Бихаћа. Око 12,30 часова чланови ОМС су посјетили богомољу Исламске заједнице Босанског Петровца,  главну градску џамију, гдје их је лијепо дочекао главни имам Мирзет ефендија Спахић. Такођер, чланови ОМС уручили су поклон еф. Спахићу са симболиком и надом на међусобно уважавање и миран суживот свих грађана Босне и Херцеговине без обзира на вјерско опредјељење. Иза тог, чланови ОМС Бихаћ су посјетили гробље Римокатоличке цркве у Крњеуши које стоји као подсјетник на то да су некада у овом крају живјели Хрвати Римокатолици.

Затим су сви заједно, чланови ОМС Бихаћ и њихови гости, посјетили Сеоско домаћинство „Чардаклије“ – Врточе, општина Босански Петровац.

Поводом међународног дана толеранције ОМС Бихаћ је у Босанском Петровцу организовао Јавну трибину на тему „Улога религије у промовисању мира и толеранције у БиХ“ с почетком у 17 часова. Организатора и учеснике јавне трибине је испред општине Босански Петровац поздравио предсједавајући Општинског вијећа Босански Петровац г. Душан Дошен. На задату тему заиста инспиративно говорили су овим редослиједом:

  • Његово Преосвештенство Епископ бихаћкопетровачки г. Атанасије,
  • Професор на Исламском педагошком факултету у Бихаћу проф. др. Изет Терзић,
  • Капелан у жупи „Свети Анте Падованског“ у Бихаћу фра Марио Катушић.
  • предавање епископа Атанасија

Извор: Епархија бихаћко-петровачка