Уметношћу у част великана историје

Уметношћу у част великана историје
Уметношћу у част великана историје
Уметношћу у част великана историје
Уметношћу у част великана историје

Прошле године навршило се два века од чувене Колубарске битке. Ове 2015., 160 година од рођења славног стратега Војводе Живојина Мишића и 120 откако је Мионица за варош проглашена. "Мишићеви дани" деветнаести заредом. Још мало и њима јубилеј. Онај летописни... У срцима Колубараца, сваке године ова манифестација има јубиларни значај. Великанима историје слава и сећање заувек припадају. Нама понос јер из рода су нам потекли.

Тако је било и 15. јула Лета Господњег 2015. У поподневним сатима, делегације Министарства одбране, Војске Србије, Општине Мионица, Полицијске управе Ваљево и општинског огранка "Савеза потомака ратника 1912 – 1920." положили су цвеће крај споменика Војводи Мишићу у Мионици, а у родном му дому у Струганику послушали историјски час о храбром војевању за бесцени бисер- слободу отаџбине.

У вечерњим сатима на тргу председник Општине Мионица Бобан Јанковић свечано отвара "Мишићеве дане", поздрављајући државне званичнике, суграђане и све поштоваоце лика и дела Војводе Мишића. Општинско признање Златну плакету "Војвода Мишић" за резултате у области војне службе, науке и доктрине, Јанковић уручује команданту Команде за обуку генерал – потпуковнику Ђокици Петровићу и потпуковнику Ђури Јованићу. Плакете са грбом Општине Мионица, први човек општине дарује заслужнима за развој – ученици генерације ОШ "Милан Ракић" Јовани Рафаиловић, министрима правде и трговине Николи Селаковићу и Расиму Љајићу, председнику Општине Уб Дарку Глишићу и постхумно бившем мионичком председнику Милану Матићу.

Свечаност отварања "Мишићевих дана" умножио је долазак Епископа ваљевског Г. Милутина, те његови благослови организаторима и учесницима програма. Представом "Мишићи" глумци из Ваљева дочарали су потресне животне приче чланова знамените породице. Богатством израза традиционалне српске музике представио се познати етно – ансамбл "Бистрик" са солисткињом Биљаном Крстић. Нарочито емотиван тренутак, који је многима измамио сузе, био је наступ ансамбла "Козаци из Азова". Извевши познату песму српских ратника "Тамо далеко", руска православна браћа показала су још једном искрену љубав која наше народе вековима везује.

Владика Милутин: Војвода се с нама радовао

На позив председника Општине Мионица Бобана Јанковића, Владика Милутин посетио је „војводину варош“ и био део свечаног отварања "Мишићевих дана". Било је величанствено, каже ваљевски архијереј. Реке људи сливале су се на варошки трг, дивна песма „Бистрика“ и козака грејала је срца....

- Верујем да нас је велики Војвода Мишић посматрао из вечности и био поносан како славимо јунаштво српских ратника. Одушевљен сам наступом Биљане Крстић и "Бистрика", ретким даром којим је Господ њих украсио. Позвао сам их да и у Ваљеву наступе и верујем да ће се то ускоро и догодити. Песма козака носи снагу и радост велике братске Русије... Заиста, предивно и незаборавно – утисци су Владике Милутина.

Извор: Епархија ваљевска