Умро кардинал Туран

Дугогодишњи ватикански „министар спољних послова“ и директор Папског савета за међурелигијски дијалог објавио је пре пет година са „Habemus Papam“ избор папе Фрање.

Француски куријски кардинал Жан Луи Туран умро је 5. јула 2018. године у 75. години живота. Кардинал Туран је био директор Папског савета за међурелигијски дијалог, а пре тога дугогодишњи ватикански „министар спољних послова“.

Туран је био познат у јавности и по томе што је 13. марта 2013. године као ондашњи кардиналпротођакон са балкона цркве Светог Петра речима Habemus Papam“ објавио избор папе Фрање. Познат је по свом залагању за међурелигијски дијалог, нарочито са исламом.

Рођен је 1943. у Бордоу, докторирао је црквено право 1973. на Грегоријани, да би после две године ступио у дипломатску службу Свете столице. Преузимао је посебне мисије на Хаитију, Бејруту и Дамаску, Ираку, Кувајту, саудијској Арабији. Био је и на челу ватиканске делегације на заседању Конференције за безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС) и Конференције УН за разоружавање.

Почев од 1999. налазио се на челу ватиканских спољних послова, 13 година, све до  2003. године кад је добио мирнију службу папског архивара и библиотекара. У кардиналски колегијум примљен је у октобру 2003. године. Пошто му се здравствено стање стабилизовало, папа Бенедикт га је поставио на чело Савета за међурелигијски дијалог. Учинио је посету и Српској Патријаршији,  где је увек био приман посебном добродошлицом.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)