Умро најстарији кинески свештеник

Умро најстарији кинески свештеник
Умро најстарији кинески свештеник
Умро најстарији кинески свештеник
Умро најстарији кинески свештеник

Јуна 2, 2015, у Шангају је у 91. години уснуо у Господу најстарији клирик Кинеске аутономне православне Цркве, свештеник Михаил Ван Цјуањшен. Ван Цјуањшен је рођен 27. јануара 1924. Епископ шангајски Симеон рукоположио га је у свештенички чин 1958. године.

Године 2008, на празник Педесетнице, свештеник Михаил је присуствовао  богослужењу у генералном конзулату Русије, којом приликом му је уручена медаља преподобног Сергија Радонешког (I  степена). Овог одликовања удостојио га је блаженопоч. Патријарх московски и све Русије Алексиј II поводом 50-годишњице аутономије Кинеске православне Цркве. Од тог времена о. Михаило је присуствовао богослужењима која је обављао протојереј Алексеј Кисељевич у Шангају.

Па и у мировини, отац Михаил се, без обзира на своје поодмакле године, залагао на занављању Православља у Кини. У септембру 2009.г. он је осветио храм у славу светитеља Инокентија Иркутског у месту Лабдарин (Унутрашња Монголија).

Прво богослужење кинеског клирика у Харбину после смрти 2000. г. последњег старешине Покровског храма тог града свештеника Григорија Чжу Шипу, била је Божанска литургија коју је савршио свештеник Михаил Ван на Васкрс 11. априла 2010. г.

Када је јуна 2012. г. о. Михаил саслуживао Митрополиту Илариону у Николајевском храму у Шангају, Високопреосвећени је изразио благодарност и признање о. Михаилу, и похвалио њега и све друге кинске православне вернике што су „без обзира на све невоље и искушења својим животом чврсто очували православну веру“.

Када је Свјатејши Патријарх Кирил 15. маја 2013. г., за време своје историјске посете Кини, служио Литургију пред великим бројем верних у шангајском саборном храму, међу саслужашчима налазио се и о. Михаил. Обраћајући се свештеницима Кинеске аутономне православне Цркве, свештенику Михаилу Вану, протођакону Евангелу Лу и ипођакону Шапију Фу, Свјатејши је истакао да, без обзира на њихов број, у њих се осећа снажна унутарња сила. Заједно са својим кинеским  народом они су у историји преживели разне перипетије, а сада сведоче напредак Кине и обнову овога храма. О. Михаил је руководио кинеском православним општином у Шангају и по својим могућностима допринео је да се изграде кандидати за нове кинеске свештенике.

Чин опела свештеника Михаила Вана одслужен је 6. јуна у Шангају. Православни верници из целе Кине допутовали су у Шангај да се опросте од најстаријег кинеског свештенослужитеља, међу којима и ђакон Александар Јуј Ши, који се образује на Петроградској духовној академији.

Његова Светост Патријарх Кирил и Митрополит Иларион, који су и лично познавали о. Михаила, упутили су изразе саучешћа његовој супрузи, попадији Татјани, а Господу принели молитве за покој душе.

Извор: Московска Патријаршија (превод Р. Ракић)