Умро патролог Алексеј Иванович Сидоров

У недељу 23. фебруара 2020. године у 76. години живота умро је Алексеј Иванович Сидоров, познати патролог, преводилац, историчар, доктор црквене историје, кандидат историјских наука, кандидат богословља, професор Московске духовне академије и Сретењске духовне семинарије.

Рођен је 27. новембра 1944. и најпре је радио као механичар и инжењер. Од 1969. године студирао је на Историјском факултету у Москви и дипломирао 1975. при катедри Историје древног света и при катедри древних језика. Године 1981. одбранио је кандидатску дисертацију на тему „Проблем гностицизма и синкретизам у позној античкој култури“. Године 1988. позван је да на Московској духовној академији предаје историју древне Цркве. Он је завршио и Московску духовну академију и стекао степен кандидата богословља. Исте године стекао је звање доцента МДА. Од 1994. до 2000. г. предавао је и на Руском православном универзитетуСветог Јована Блогослова и на Правосланвом светотихоновском богословском институту држећи курсеве Патрологије. Овде је стекао звање професора. Магистрирао је 1999. на тему „Древно монаштво у историји и у књижевним споменицима“.

Област научног рада професора Сидорова углавном се односи на патрологију и на историју древне Цркве. Написао је випе од 100 научних радова (међу њима 10 књига). Значајан део тих радова представљају преводи дела Светих отаца Цркве, које је пропратио опширним уводима и темељитим стручним коментарима.

Са таквим коментарима објавио је дела Преподобног Максима Исповедника, Аве Евагрија, Блаженог Теодорита Кирског, Преподобног Атанасија Синаита, Светог Григорија Паламе, као и стара аскетска и монашка дела. Посебно је значајан његов научни рад намењен студентима духовних академија и богословских института – Уџбеник патрологије. На широки круг читалаца је наишла његова књига „Древно хришћанско подвижништво и настанак монаштва“.

Професор Сидоров је био и главни уредник пет научних  серија: Светоотачко наслеђе (изашло 5 томова), Библиотека отаца и учитеља Цркве (изашло 5 томова), Православно монаштво и аскетика у споменицима (изашла 4 тома), Свети оци и учитељи Цркве у истраживањима православних научника (изашло 4 тома), као и последња серија: Велики зборник Светих отаца Цркве и црквених писаца на руском језику (изашко 3 тома,  а припрема се 4).

Извор: Pravoslavie.ru (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)