Умро уредник „Дружине“ Драго Клеменчич

Бивши главни уредник „Дружине“, највећих католичких новина у Словенији, умро је од инфаркта срца 2. фебруара 2017. у својој 79. години. Клеменчич је био један од најзначајнијих словеначких новинара. „Дружину“ је водио од 1974. до 1991. године. У његово време „Дружина“ је потпадала под удар комунистичких власти, а самим тим и Клеменчич који је био и затваран, па је на протест европских агенција ослобођен. Године 1991. Драго Клеменчич је постао уредник РТВ Словеније.

„Дружина“ је основана у тешким политичким временима 1952. године као верски месечник и орган Апостолске администрације у словеначком делу Бискупије Горица. Пошто је часопис првобитно био намењен за тамошње читаоце на јадранској обали, свештеници из бискупија Марибора и Љубљане морали су тражити званичну државну дозволу како би овај лист добијали.

Тек од 1965. године, после потписивања уговора између Југославије и Ватикана, „Дружина“ је почела да излази двонедељно као орган свих словеначких бискупија (онда их је било три). Седамдесетих година прошлог века „Дружина“ је доживела највећи тираж - не мање од 125.000 претплатника, и тако је трајало до 1995. године.

Извор: Катпрес (превод – Информативна служба СПЦ)