Умро врхунски преводилац Талмуда Штајнзалц

Рабин Адин Штајнзалц, познат по изванредном преводу Вавилонског Талмуда, умро је 7. августа 2020. године у 83. години живота од компликација од упале плућа. По свом огромном знању Штајнзалц је био „геније Торе и човек изванредног духа“, рекао је премијер Бењамин Нетањаху у похвалу рабина. Председник Рувен Ривлин је назвао Штајнзалца човеком који је „великом духовном храброшћу, широким знањем и дубоким мислима“ донео Талмуд израелском народу на „јасном и приступачном хебрејском и енглеском језику". Талмуд је једно од централних дела јудаизма. Садржи коментаре и практична упутства о томе како провести у живот најважније верске заповести и забране јудаизма у свакодневном животу.

Штајнзалц је 1988. године награђен највишом наградом за културу у земљи, наградом Израел. Рођен у Јерусалиму 1937. године, студирао је хемију и физику на Хебрејском универзитету у Јерусалиму. Између осталог, радио је као професор и директор школе у Јерусалиму. Године 1965. у сарадњи са израелском владом основао је Израелски институт за талмудске публикације, данашњи Центар „Штајнзалц“. Написао је око 60 књига које су преведене на 60 језика. Његово најважније дело је превод са арамејског језика Вавилонског Талмуда, који је прокоментарисао у 44 свеске. Штајнзалцово дело, које се касније појавило на француском, шпанском и руском језику, било је револуционарно, јер је Талмуд учинио доступним широј јавности, пише дневник „Хаарец“ у знак захвалности.

Сахрана рабина Штајнзалца одржана је 7. августа 2020. године на Маслинској гори. Због пандемије ковида-19 породица је тражила да се сахрана обави у породичном кругу.

Извор: kathpress.at (с немачког Информативна служба СПЦ), фото: jpost.com