Уништена спомен плоча жртвама логора Јадовно

Координација јеврејских oпштина, Удружење Јадовно 1941, Савез антифашистичких бораца и Српско народно вијеће поставили су 29. јуна 2013. спомен-плочу жртвама Слане и Метајне (дијеловима комплекса усташког концентрационог логора Јадовно) на острву Пагу. Плоча је уништена у ноћи са 18. на 19. јули

Ово је већ трећи пут да је споменик жртвама усташког логора смрти уништен. Први пут плоча је постављена 1975. а уништена 1991; обновљена је од стране наведених организација 2010. када је потрајала тек - два дана. Логори смрти Госпић-Јадовно-Паг основани су средином априла 1941. године функционисали су као губилишта до затварања и реокупације овог подручја од стране италијанских фашиста средином коловоза. У овом комплексу је убијено више десетина хиљада Срба и Јевреја из свих крајева тзв. Независне државе Хрватске.

У логоре Слана (за мушкарце) и Метајна (за жене и дјецу) на Пагу допремани су у највећем броју заточеници из радног логора Овчара, недалеко од Госпића. На основу италијанских докумената и свједочења преживјелих утврђено је да је врло велик број људи уморен и бачен у море већ у пашком каналу, на путу до Пага.

Животни изгледи затвореника и затвореница мјерени су незамисливом мржњом, усташким хировитим мучењима, силовањима и планским погубљењима. Посљедњи логораши Слане били су први заточеници и градитељи логора Јасеновац. Неки истраживачи процјењују да је на Пагу побијено око 8.000 жена, дјеце и мушкараца.

Седам деценија након оснивања усташких логора смрти представници народа жртава принуђени су још једном подсјетити на размјере зла усташтва и фашизма које се данас суставно негира, умањује или прешућује.

Захтијевамо да се починитељи овог казненог дјела, али и оних претходних, пронађу и процесуирају у складу са законима и хрватским Уставом.

Недопустиво је да по трећи пут нема реакције надлежних органа, да нема реакције оних који су дужни штитити баштину и сјећања на жртве Другог свјетског рата и на тековине антифашизма. Готово је невјеројатно да су представници народа жртава и антифашисти усамљени у указивању на пораст ревизионизма у свим сферама друштва. Равнодушност према томе не само да вријеђа спомен на жртве него и отвара простор за фашистоидно понашање младих суграђана који своје одрастање прослављају пјевањем усташких пјесама на градским трговима пријестолнице или у подножју споменика у Јасеновцу. Такве појаве у Хрватској данас не смију бити проблем искључиво представника мањинских скупина већ би требале бити предмет интереса хрватске државне политике.

Огњен Краус, Предсједник Јеврејских општина у Републици Хрватској

Милорад Пуповац, Предсједник Српског народног вијећа