Универзитет у Тел Авиву жели да заштити традицију етиопских Јевреја

Dürfen nun offiziell auch Trauungen vornehmen: die KesЦиљ новог студијског програма је, између осталог, да сачува од нестајања библијских традиција на језицима амхарски и тигрин, које су  до сада преношене само усмено.

Научници са Универзитета у Тел Авиву треба да забележе и сачувају усмену традицију етиопских Јевреја којој прети нестанак. То је први универзитет на свету који је покренуо дипломски програм под насловом „Чувари Орита“, који треба да обухвати интердисциплинарне студије са јеврејско-етиопским списима, древним литургијским језиком Ге'ез и преводе и тумачења Библије, преноси лист „Тајмс оф Исраел“ (петак).

Циљ је да се забележе библијски списи које су Јевреји из Етиопије, који себе називају „Бета Исраел“ (Кућа Израела), вековима усмено преносили на своје амхарски и тигрински језик. Основна етиопско-јеврејска књига назива се „Орит“ и садржи пет Мојсијевих књига, библијске књиге Исуса Навина, Руту и Судије. Изворно је написана на Ге'ез-у, али га црквени великодостојници преносе усмено на говорном језику.

Према извештају, испитивање текстова, усмених превода и превода још увек није извршено. Интеграцијом етиопских Јевреја у израелско друштво прети се да традиција нестане у корист рабинског јудаизма. Улога духовних вођа етиопских јеврејских заједница познатих као „Кесим“ такође постаје све мање важна.

Према библисти Далиту Ром-Шилонију, чињеница да до данас не постоје такви записи углавном је услед тога што једва да је било људи који поседују и специјалистичко знање и довољно језичких и културних знања да разговарају са Кесимима.

Програм је такође намењен јачању присуства Израелаца рођених у Етиопији у академској заједници у Израелу. Студије језика ће изводити први етиопски предавач на израелском универзитету Анбеса Тефера. Уз то, пет студената са етиопским коренима треба да добију специјалистичке стипендије.

Данас у Израелу живи око 120.000 Јевреја етиопског порекла. Многи од њих су доведени у земљу спектакуларним ваздушним каналима током кампање пресељења. О пореклу етничке групе мало се зна. Они сами себе сматрају потомцима библијског цара Соломона. У Израелу имигранти често пате од расизма, сиромаштва и дискриминације.

Извор: катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)