УНС и ДНКиМ сутра поново постављају плочу отетим новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) сутра ће поново поставити срушену плочу отетим и несталим новинарима Радио Приштине Ђуру Славују и Ранку Перенићу. На месту где су новинари отети, између села Зочиште и Ораховац, биће постављено обележје на српском и албанском језику: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их." Два месеца после постављања, у октобру прошле године плоча је порушена и однесена.

Окупљање новинара на месту отмице је подсећање да се навршило петнаест година од нестанака двојице професионалаца на радном задатку.

Истрага није дала никакве резултате и правда није стигла ниједног починиоца убистава и отмица новинара на Косову и Метохији.

Од 21. августа 1998. године када су нестали Славуј и Перенић, до 9. септембра 2000. године убијена су два, а отета четири новинара медија на српском језику.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скернули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу „застава 128“ плаве боје који никада није пронађен.

Шестог маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица нестао је Љубо Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике". Александар Симовић, новинар и преводилац, отет је 21. августа 1999. у Приштини. Део његових посмртних остатака пронађен је у селу Обриње код Глоговца. Марјану Мелонашију, новинару српске редакције Радио Косова губи се траг 9. септембра 2000. године када је ушао у такси испред зграде Радио Приштине. Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра у породичној кући у центру Приштине.

УНС и ДНКиМ траже да надлежне косовске институције, Еулекс и Унмик, Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије покрену и обнове истраге, јавном кампањом и кроз институцију заштићених сведока подстакну појединце да проговоре о злочинима над новинарима.

УНС и ДНКиМ су због постављања обележја отетим новинарима тражили контакт са представницима општине Ораховац која ради по косовском систему, али годинама нема одговора.

После рушења плоче у октобру прошле године Косовска полиција је тражила фотографију обележја ради спровођења истраге. Починиоци овог вандалског чина су непознати.

Извор: УНС