Упокојио се Борис Бобринској

Један од најистакнутијих православних богослова на Западу, отац Борис Бобринскoj, преминуо је  6. августа 2020. године.

Рођен је у Паризу 25. фебруара 1925. од родитељâ Русâ који су се доселили у Француску после Руске револуције 1917. године. Студирао је у православном окружењу у Паризу, али и на католичком и протестантском богословском одсеку. На његову богословску мисао утицали су отац Георгије Флоровски, отац Николај Афанасјев, отац Александар Шмеман, отац Кипријан Керн и Владимир Лоски.

Више од педесет година, од 1954. до 2006. године, био је професор догматског богословља на Православном богословском институту Светог Сергија у Паризу, члан Комисије „Вера и црквено устројство“ Светског Савета Цркава и члан Комисије за богословски дијалог са римокатолицима.

Отац Борис је био свештеник при саборној цркви Свете Тројице (крипта катедрале светог Александра Невског у Паризу). На француском радију говорио је од седамдесетих година прошлога века, чиме је православни глас био познат свету који говори француски језик. Борис Бобринској је отац троје деце и има неколико унучади.

Додељен му је почасни докторат на Фрибуршком универзитету у Швајцарској и на  Православној богословској академији Светог Владимира у Њујорку.

Оставио је за собом богато богословско дело на француском језику.

Извор: Orthdooxtimes.com  (са енглеског Информативна служба СПЦ)