Упокојио се др Алберт Раух

Институт за источне Цркве у Регенсбургу тугује за својим дугогодишњим директором Албертом Раухом. Носио је звање апостолског протонотара, и био је пионир на екуменском плану сарадње са источним Црквама. Умро је у суботу 9. јануара 2015. у 81. години живота.Опело ће се служити у регенсбуршкој катедрали 21. јануара, а сахрана ће се обавити истога дана у његовом родном месту Етерзхаузену код Регенсбурга.

Као директор Института за источне Цркве (Ostkirchliches Institut) налазио се од 1972. године. Студирао је теологију на Грегоријани у Риму од 1952. до 1961.г. Рукоположен је 1958. у Риму. Од 1966. до 2001. био је на челу Радне групе „Цркве Истока“ при Екуменској комисији Немачке бискупске конференције.

Паралелно с радом на екуменском дијалогу са источним, православним Црквама, о. Алберт се бавио и пастирским радом, најпре при Катедрали у Регенбургу, а касније као студентски капелан, а још касније и као парох при Катедрали. Руска Православна црква и Румунска Православна Црква доделиле су му висока одликовања, док је на њиховим факултетима стекао и звање почасног доктора богословских наука.

Институт за источне Цркве основала је Немачка бискупска конференција у циљу омогућавања православним студентима богословља, професорима и црквеним радницима даље студирање на католичким богословским факултетима у Немачкој. Неки од њих су проводили по три месеца искључиво ради изучавања немачког језика. Иницијатива за оснивање оваквог Института потекла је 1960. г.од некадашњих семинариста на Институту Германику у Риму, Алберта Рауха и Николаја Вирвола, који су у овом циљу обишли све православне аутокефалне Цркве, па и Српску Патријаршију у којој су водили разговоре и радо примани од стране блаженопочивших патријараха Германа и Павла. Скоро да нису пропуштали прилику да присуствују прославама Светога Саве у Београду, посебно на Богословском факултету где су имали добре пријатеље, или да за време грађанског рата искажу солидарност с напаћеном Српском Црквом.

Институт за источне Цркве је почео  с радом 1967.г. после посете тадањег бускупа регенсбуршког Рудолфа Грабера  цариградском Патријарху Атинагори и српском патријарху Герману. Поред смештаја студената и додељивања стипендија за даље богословско усавршавање, Институт је организовао симпосионе на богословске теме уз учешће православних и римокатоличких богослова, док је у православном свету на одличан пријем наишао адресар свих православних и дохалкидонских (оријенталних) канонских архијереја („Orthodoxia“) са основним подацима из биографије сваког од њих и другим информацијама (звање, телефон, факс, ел. адреса, крсна слава код наших владика и др.). Уредник овог адресара је др Николај Вирвол. Почев од 2013. г. правослане студенте прима на последипломске студије Институт  Јохан Адам Мелер у Падерборну.

Извор:Катпрес (Р. Ракић)