Упокојио се епископ адидски Христофор

Канадска грчка православна архиепископија тугује због престављења у Господу владике андидског Христофора. Владика је напустио овај примвремени свет 14. фебруара 2020. Имао је 89 година.

Архиепископ Сотириос, као члан Светог и Свештеног Синода, налазио се у Васељенској Патријаршији и када је сазнао за престављење у Господу владике Христофора, у разговору са васељенским патријархом Вартоломејем током заседања Светог и Свештеног Синода назвао је блаженоупокојеног архијереја „Божјим човеком", истичући његов велики  допринос као свештеника и епископа у Канади. Архиепископ је потом сишао у патријаршијску цркву Светог Ђорђа да запали свећу за покој душе владике Христофора.

Епископ Христофор је био скроман и марљив радник у Винограду Господњем. Предано је служио Цркви у Канади више од двадесет година. Био је први декан Православне богословске академије у Торонту и имао је кључну улогу у образовању прве генерације студената који су дипломирали на Академији, који су рукоположени за свештенике и данас служе у грчким парохијама широм Канаде.

Био је човек дубоке вере, са поуздањем и постојаном љубављу за Христа, Богородицу и Цркву. Посебно је волео и често говорио о житијама и учењима светих. Његова смерност и хришћански пример привели су многе људе, нарочито младе, Христу и Његовој Црква, а он је служио као духовник  многих свештенства и лаика.

Пре него што је хиротонисан за епископа, као архимандрит служио је као парох у историјској цркви Светог Ђорђа у Торонту. За јерарха је посвећен 26. јуна 1999. године у цркви Светог Николе, такође у Торонту, и тиме је постао први викарни епископ тадашње Грчке православне торонтске митрополије (Канада). 

Студирао је богословље и философију у Атини. Уживао је државну стипендију и стекао звање магистра уметности на Универзитету у Бирмингаму у Великој Британији; предавао је дуги низ година на Црквеној академији на Атону.

Архиепископ Сотиририос из породичних разлога не може да присуствује сахрани владике Христофора, па ће га заступати митрополит Тиве и Левадије Георгије.

Вјечнаја памјат!

Извор: Канадска грчка православна архиепископија  (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)