Упокојио се Митрополит кијевски и све Украјине Владимир

Поглавар Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије Митрополит кијевски и све Украјине Владимир преставио се у Господу 5. јула 2014. године.

Виктор Маркианович Сабода је рођен  1935. у Хмељницкој области Украјине у сеоској породици. У Одеску духовну семинарију ступио је 1954. г., а 1958. уписао је Лењинградску духовну академију, коју је завршио 1962. г. и стекао звање кандидата богословља. У наставку је предавао на Одеској духовној семинарији, где је вршио и дужност помоћника инспектора, а и секретара Одеске епархије. За јерођакона и  свештеномонаха је рукоположен 1962. г. Када је 1965. завршио постдипломске студије на Московској духовној академији, постављен је за ректора Одеске семинарије, и узведен у сан архимандрита. Краће време је био старешина Руске духовне мисије у Јерусалиму (1966. г.).

За Епископа звенинградског хиротонисан је јула 1966. и вршио дужност викарa Епархије московске. У овом својству обављао је одговорну функцију представника Руске Цркве при Светском савету Цркава у Женеви. Као Епископ перејаславско-хмељницки био је викар Митрополита кијевског и галицког, патријарашког егзарха Украјине. Службовао је као епархијски архијереј черниговски и нежински, а администрирао је и Сумском епархијом. Од 1970. до 1973. г. радио је као одговорни уредник журнала Украјинског егзархата «Православний вiсник». У степен архиепископа уздигнут је 1973. г. Вршио је дужност и ректора Московске духовне академије, а 1978. г. је стекао звање професора Московске духовне академије, да би 1979. одбранио дисертацију и стекао звање магистра богословља. Делао је као архијереј Ростовске и Новочеркаске епархије, кад је стекао звање Митрополита 1982. г.

28. марта 1984. г. назначен је за Патријарховог егзарха Западне Европе. Члан Светог Синода постао је 1987.г. 27. маја 1992. г. Архијерејски Сабор Украјинске Православне Цркве изабрао га је за митрополита кијевског и све Украјине, и самим тим за поглавара Украјинске Православне Цркве.

Патријарх московски све Русије Кирил упутио је писмо саучешћа Митрополиту черновичко-буковинском Онуфрију, местобљуститељу  Кијевске митрополитске столице, вреднујући службу и заслуге блаженопоч. Митрополита у она тешка безбожничка времена „на катедри матере руских градова, древног Кијева“, и то у трајању од 22 године. Руски Патријарх је посебно вредновао делатност поч. Владимира на очувању црквеног јединства. Свјатејши истиче да је блаженопоч. Владимир био веома уважаван у православном свету управо услед рада на овом делу. „Кончина Блажењејшег Митрополита кијевског и све Украјине Владимира је велики губитак за свеукупно Православље и, наравно, посебно за свету Цркве Русије“, истиче се у писму саучешћа.

И председник Руске Федерације  Владимир Путин такође је послао телеграм саучешћа јерарсима, свештенству и и вернима Богом чуване Украјинске Православне Цркве Московске Патријаршије. Г. Путин истиче да се „Митрополит Владимир посебно старао за духовно здравље украјинског и руског народа ...за канонске јединство Руске Православне Цркве“, као и за „руско-украјинско пријатељство“.

Током заседања Централног одбора Светског савета цркава у Женеви, Митрополит сасимски Генадије (Цариградска Патријаршија) вредновао је рад блаженопоч. Владимира као члана Централног одбора и екуменског делатеља.

Митрополит Владимир ће бити сахрањен у Кијево-печерској лаври.