Упокојио се оснивач словеначке „Дружине“ прелат Иван Мерлак

Дугогодишњи главни уредник и издавач католичког недељника „Дружина“ пратио и српску црквену штампу

Љубљана, 1.3.2015. - Католичка црква у Словенији жали за прелатом Иваном Мерлаком. Како је јављено за викенд, бивши дугогодишњи главни уредник и издавач словеначког недељног листа „Дружина“ упокојио се у четвртак у 92. години живота. Опело и погреб обавиће се 4. марта у Љубљани.

Патер Мерлак је основао новине „Дружина“ (Породица) шездесетих година прошлог века. О. Иван је најпре био генерални секретар, а од 1971. до 1985. г. главни уредник и издавач овог листа. Седамдесетих година покренуто је неколико судских процеса протв њега, између опсталог, и због ранијег рада као мисионар у Африци. Док је он био уредник „Дружина“ је досезала тираж од 150.000 примерака, па се тиражом могла такмичити с Гласом Концила у Загребу. Треба приметити да је дистрибуција била на толикој висини да је исту ноћ кад је и штампан лист био у свим словеначким католичким парохијама да би га сутрадан верници могли наћи у цркви и купити.

У време уређивања „Дружином“ о. Иван је уредио састанак уредника свих црквених недељних и двонедељних гласила у бившој Југославији, у једном словеначком манастиру, кад је у име редакције „Православља“ овом скупу присуствовао ондашњи уредник протојереј Милисав Протић. Договорено је да листови пишу само оно што је позитивно у другој Цркви, па се почело с превођењем репортажа и вести са словеначког на српски и обратно, али овај замајац у новинарству није дуго трајао. Иначе, овом састанку су присуствовали црквени посленици на медијима из Аустрије, Швајцарске, Немачке, Јужног Тирола.  Био је то далековиди договор; Иван Мерлак је био човек широке визије.

протођакон Радомир Ракић