Упокојио се последњи свештеник Православне мисије у Пекингу

Последњи свештеник Православне мисије у Пекингу, протођакон Евангел Лу, преминуо је 5. марта 2017. године у Шангају након дуге болести, преноси отац Дионисије Поздњајев, руски свештеник на служби при цркви Светих Петра и Павла у Тунг Чунгу, Хонг Конгу. Отац Дионисије подсећа да је отац Евангел рукоположен за ђакона 1950. године од стране шефа Руске духовне мисије за Кину Архиепископа пекиншког Виктора (Свјатина).

-Отац Евангел је живео у Шангају као духовник у пензији, учествовао је у божанском службама тамошње православне заједнице. Током недавних посета Кини Његове Светости Патријарха г. Кирила и Митрополита волоколамског г. Илариона 2008. године отац Евангел је одликован орденом Светог Сергија Радоњешког поводом годишњице Кинеске Аутономне Православне Цркве. Сећање на преминулог протођакона Евангела као једног од исповедника вере остаће у срцима свих оних који су га познавали у шангајској православној заједници и међу верницима Кинеске Аутономне Православне Цркве.

Пекиншка Православна мисија је основана 1712. године споразумно између цара Петра I и цара Канг Киа и служила је као духовни центар Православне Цркве у Кини до 50-их година прошлог века. Године 1956. Руска Православна Црква доделила је аутономију Кинеској Цркви, која је тада имала више од 100 храмова. Руска Црква процењује да у Кини сада има око 13.000 православни хришћана.

Нека Бог подари протођакону Евангелу вјечнују памјат!

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)