Упокојио се протојереј-ставрофор Душан Пушкар

На дан светих мученика Јулијана и Василисе, 21. јануара 2017. године, око 11,30 часова, тихо је уснуо у Господу уважени протојереј-ставрофор Душан Пушкар.

Прота Душан је рођен 5. јуна 1938. у селу Маличка, општина Вргин Мост, Епархија горњокарловачка, од оца Милоша и мајке Станице. Основну школу је завршио у селу Перна, а нижу гимназију у Вргин Мосту. Затим се уписао у Богословију у манастиру Раковици 1952. године, коју је завршио 1957. године. По одслужењу војног рока оженио се Десанком, рођ. Симић. У Богом благословеном браку добили су децу Жарка и Душанку, а од њих четворо унучади.

За ђакона је рукоположен 29. априла, а за презвитера 30. априла 1961. у Карловцу од стране епископа Симеона Злоковића. Као један од првих послератних свршених богослова, постављен је за пароха у Доњем Будачком крај Карловца. Са парохијанима је подигао помоћну зграду, а затим и храм у славу светих апостола Петра и Павла.

Године 1965. премештен је у Топуско, где је опслуживао више парохија. На том подручју је било дванест храмова, које су усташе у току Другог светског рата порушили. Једино место богослужења била је свештеничка кућа у којој је била импровизована капелица у подруму, на месту где је био усташки логор и стратиште.

Прву цркву прота подиже у селу Чемерница, као храм мученика, посвећен Рођењу Пресвете Богородице, и мученицима које су погинули у Глинској цркви. Чим се завршила градња једне, одмах се кренуло, упркос огромном ометању, подизању цркве у Топуском. Истовремено са парохијским домом обе грађевине су подигнуте за две године. 1985. г. прота подиже цркву у Блатуши, а у периоду 1989. до 1991. год. прота гради цркве у Пјешченици, Стипану и Бовићу.

У вечерњим сатима 6. августа 1995. године прота са својим народом долази у Сремчицу, бежећи испред србомрзитеља. Патријарх Павле га поставља за пароха при храму Светог великомученика Георгија на Чукарици. Кад је пензионисан, прешао је у Сремчицу, где је са братством храма Свете Тројице често служио. Године 1971. одликован је црвеним појасом, 1974. звањем протонамесника, а чином протојереја одликовао га је 1980. епископ Симеон. На предлог епископа Никанора, Свети Архијерејски Синод одликовао га је 22. априла 1993. чином крстоносног проте.

Заупокојена Литургија служиће се у цркви Светог великомученика Прокопија на Орловачи с почетком у 9 часова, а у наставку ће се обавити опело и погреб.

протођакон Стеван Рапајић