Упокојио се у Господу јеромонах Кирило Хиландарац

Упокојио се у Господу јеромонах Кирило Хиландарац
Упокојио се у Господу јеромонах Кирило Хиландарац
Упокојио се у Господу јеромонах Кирило Хиландарац
Упокојио се у Господу јеромонах Кирило Хиландарац

Јеромонах Кирило Хиландарац упокојио се  6. фебруара (24. јануара по јулијанском календару)  2018. године у Светој царској српској лаври Хиландару.

Рођен је као Радојко Вешковац 9. октобра 1935. године, на празник Светог Јована Богослова. Услед послератних околности и емиграције, у личним документима датум рођења је промењен на 10. октобар, као и презиме у Вешковић. Отац Кирило се родио у селу Риђевштица, између Крушевца и Трстеника, од оца Стојадина и мајке Милије. Замонашио се 27. августа 1953. у манастиру Витовници.

У чин јерођакона рукоположен је на Пасху 1961. године у манастиру Светог Саве у Либертвилу, САД. У чин презвитера рукоположен је 6. августа 1963. године. Сабрат манастира Хиландара постаје 17. октобра 1987. године. Од 31. децембра 1997.године па до упокојења обавља дужност члана Свештеног сабора стараца манастира Хиландара. У Хиландару прима и велику схиму.

Током свог монашког живота био је на многим послушањима, неуморно радећи на очувању, у то време, веома угроженог манастира. Међутим, најзначајнији допринос оца Кирила је у његовом неуморном богослужењу, често остајући једини служашчи јеромонах у манастиру, његовој ревности и истрајности у молитви. Свакодневно је исповедао, поучавао и духовно укрепљивао велики број поклоника који су долазили у Хиландар.

Увек омиљен, вредан, својим једноставним животом у свим околностима у којима се налазио, био је живо сведочанство суштине монашког позива и прави духовни украс Цркве. Својим омаленим растом и изузетном духовном висином, пленио је срца свих са којима се сусретао и као такав остаће у молитвама и сећањима братије, Светогораца и свих поклоника који су током последњих тридесетак година посећивали Хиландар.

Господе, упокој душу слуге свога, јеромонаха Кирила!

Извор: Манастир Хиландар, фото: ђакон Драган Танасијевић