Ускоро хидроцентрала у манастиру Милешева

Владика милешевски Филарет најавио је данас да ће ускоро почети изградња хидроцентрале у непосредној близини манастира Милешева и да ће средства од вишка произведене струје бити употребљена за помоћ сиромашним, старим и изнемоглим људима.

"Пројекат за мини хидроцентралу је урађен и стручњаци су израчунали да је враћање уложених пара могуће већ после две године експлоатације, а да ће се, после тога, годишње остваривати око пола милиона евра прихода", рекао је Филарет на конференцији за новинаре. Филарет је најавио да ће ускоро почети и реконструкције објекта некадашње задруге Пољопромет у Прибојској Бањи, која је враћена цркви и да ће током ове године бити створени услови за смештај, исхрану и негу 60 старих људи.

Филарет је апеловао на грађане да скромније обележе Светог Саву, због великог броја људи који живе на ивици беде и позвао кумове прослава у школама, црквама и манастирима да помогну животним намирницама онима који живе у тешкој немаштини.

"Манастир Милешева ће на Дан светог Саве, 27. јануара, поделити тону и по брашна најсиромашнијим грађанима, а сличне акције спроводићемо и на територији целе епархије", рекао је Филарет.

Истакао је да се народу мора помоћи на такав начин јер је све више људи тешко живи и све је већи број оних који у немоћи и безизлазу дижу руку на себе.

"Самоубиство је противно вери и учењу наше цркве, али, осим што то говоримо нашим верницима, морамо им помоћи тако да осете да нису запостављени и препуштени сами себи", рекао је Филарет. /Извор: Blic/

Извор: Епархија милешевска