Ускоро свештеници официри

Уредба која ће регулисати увођење верске службе у Војску Србије и систем одбране требало би до краја фебруара да се упути влади на усвајање, а очекује се да цео пројекат оживи и да се први војни свештеници са чином официра одреде средином године, изјавио је државни секретар у Министарству одбране Србије Игор Јовичић.

После усвајања ове уредбе, биће закључени и споразуми са традиционалним црквама и верским заједницама које су регистроване у Министарству вера - Српском православном црквом, Римокатоличком, Исламском заједницом, Јеврејском заједницом, Реформаторско-хришћанском, Словачко-евангеличком и Евангеличко-хришћанском црквом.

Јовичић за "Данас" објашњава да се тренутно спроводи анонимна анкета међу припадницима ВС и система одбране како би се утврдило колико је припадника које вероисповести.

Како додаје, ти подаци се очекују врло брзо, а према досадашњим проценама, могуће је да ће у Министарству одбране бити запослено око 30 војних свештеника СПЦ, два католичка свештеника и један војни имам.

Војни свештеници ће имати своје ознаке на реверу који ће бити знак верске службе - официри припадници верске службе СПЦ имаће крст са тролистом, римокатолици латински крст, Јевреји ће имати Давидову звезду, муслимани, односно војни имам - полумесец, док ће припадници евангеличких и реформаторских цркава имати крст у ружи, рекао је Јовичић.

Он је навео да ће, уколико у саставу Војске и у систему одбране има од 100 до 500 припадника једне верске заједнице, бити запослен један свештеник. Два свештеника долазе на 500 до 1.000 припадника, док ће потом на сваких следећих хиљаду припадника Војске бити по један официр верске службе.

Припадници верске службе неће носити оружје нити ће пуцати. Такође, строго ће се чувати и тајност исповести припадника система одбране.

Војни свештеници ће имати посебна права у вези са ословљавањем у односу на друге, односно биће ословљавани по чину који имају у својој традиционалној цркви, "уз додатак њиховог војног чина у писаној комуникацији".

Јовичић је најавио и да ће официри припадници верске службе учествовати у мултинационалним операцијама, односно мировним мисијама. Предвиђено је, како је рекао, да војни свештеник учествује у оним операцијама у којем су формације вода или више.

Извор: РТВ