Уснуо у Господу протопрезвитер Мирко Моравац

Српска Православна Епархија бихаћко-петровачка с надом у Васкрсење и живот вечни обавештава да је дана 14. јануара 2019. године у јутарњим часовима уснуо у Господу протопрезвитер Мирко Моравац, парох превијски. У среду 16. јануара 2019. године Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије предводиће чин опела над телом уснулог слуге Божјега протопрезвитера Мирка Моравца, пароха превијског, у цркви Светог кнеза Лазара у Превији послије завршетка свете Литургије која почиње 8 часова.

Протопрезвитер Мирко Моравац, парох превијски са седиштем месту Доња Превија (Република Српска), рођен је 19. јуна 1973. године у месту Шаринци код Прњавора (Република Српска) од оца Здравка и мајке Гроздане рођ. Јанковић, православних Срба из Шаринаца. Крштен је у јануару 1974. године руком свештеника Илије Лукића, пароха вијачанског, у храму Успења Пресвете Богородице у Вијачанима.

Успешно је завршио Основну школу Данко Митровић у селу Бранешци школске 1981/88 године. После завршеног основног образовања прима божански призив и одлази на школовање у Богословску училиште Света Три Јерарха у манастиру Крки које окончава успешно 1989/94. године. Регуларно је одслужио војни рок у Калиновику, одакле је на позив тадашњег Епископа бихаћко-петровачког Хризостома позван да започне предавање православне веронауке на подручју Епархије бихаћко-петровачке.

Са благословом епископа Хризостома склапа брачну заједницу са Драганом рођ. Дујаковић из Брезичана код Челинца са којом добија троје дјеце. Убрзо, 5. маја 1998. године у храму Рођења Јована Крститеља у Шипову бива рукоположен у чин ђакона, а сутрадан 6. маја 1998. године на спомен Светог великомученика Георгија у храму Светог Саве у Грацима бива рукоположен у чин презвитера руком епископа Хризостома и бива постављен на парохију превијску са седиштем у Доњој Превији, архијерејско намесништво кључко.

Стручни испит прописан Правилником о полагању стручног испита за звање вероучитеља успешно је положио 26. септембра 2001. године на Православном богословском факултету у Београду с врло добрим успехом. Чином протонамесника одликован је 28. јуна 2008. године, а чином протопрезвитера 13. септембра 2010. године. Дужност наставника православне веронауке савесно је обављао до 2016. године у ОШ Никола Мачкић у Доњој Превији, односно у њеним подручним школама у Ашламци и Растоци.

После дуже болести уснуо је у Господу свештенослужитељ Олтара Божјег протопрезвитер Мирко Моравац, парох превијски, дана 14. јануара 2019. године, на празник Обрезања Господњег и дан Светог Василија Великог, у јутарњим часовима на Универзитетском клиничком центру Републике Српске у Бањој Луци.

У среду, 16. јануара 2019. године, у 8 часова почиње света архијерејска Литургија у храму Светог кнеза Лазара у Превији после које ће бити обављен и чин опела који ће предводити Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије. Литија са телом уснулог протопрезвитера Мирка упутиће се ка храму Свете Тројице у Бранешцима (Општина Челинац) где ће бити извршен мали помен и погреб.

Вечан ти спомен драги, вечног блаженства и Царства Небескога достојни, оче Мирко. Христос Васкрсе!

Извор: Епархија бихаћко-петровачка