Успех ученика веронауке из Пећинаца

Успех ученика веронауке из Пећинаца
Успех ученика веронауке из Пећинаца
Успех ученика веронауке из Пећинаца
Успех ученика веронауке из Пећинаца

У финалу међународног такмичења Slovenian Case Challenge 2017. у Љубљани, поред тимова из Словеније и Јужне Кореје, пласирала су се и два тима из Србије. Тимове су чинили ученици и студенти вероучитеља Милоша Јефтића који им је био ментор на такмичењу. А тим Србије је освојио 2. место (500 евра), а Б тим је ушао у ужи избор!

У А тиму Србије су били: Ненад Стојаковић (студент 4. године Економског факултета у Суботици), коме сам предавао од 6. разреда основне школе, Јован Савић (студент 4. године Правног факултета у Новом Саду), коме сам предаво од 1. разреда средње школе, и Емилија Бастајић, ученица 3. разреда ТШ Миленко Веркић Неша - Пећинци, која је била намлађа на такмичењу, пошто је такмичење организовано за студенте, постдипломце и докторанте. Јована и Ненада сам водио на слично такмичење када су били Емилијиних година и остварили смо исти успех (2. место, школска 2012/13. година).

Осим 2. места на такмичењу из пословне економије, склопили смо и пријатељство са Средњом фризерском школом у Љубљани, која нам је била домаћин за време боравка у Словенији. Потписали смо договор о сарадњи школа (у име наше школе договор је потписала директорица мр Споменка Ракић), а исти споразум је потписан и са Средњом трговачком школом у Љубљани. У делегацији ТШ Миленко Веркић Неша су били још и професори Грујић Карађорђе и Јованчић Биљана, којој сам, такође, био вероучитељ пре 10 година.

За време кратког радног боравка у Словенији били смо и на пријему код градоначелника Љубљане г. Зорана Јанковића, и учестовали смо и у светој архијерејској Литургији на којој је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије.

-2017. година је била пуна разноврсних дешавања. Освојена је једна светска, једна међународна, једна регионална и једна републичка награда. Били смо код Председника Србије, Председника САНУ, ЊКВ престолонаследика Александра, градоначелника Љубљане... Објављено је више од 60 чланака у разним медијима о нашем раду. Учестовао сам на међународном симпозијуму на Богословском факултету Универзитета у Београду. Учествовао сам у раду жирија за избор најбољег ђака Срема, у радионици Владе Србије, скупу Владе Војводине, са ученицима присуствовао великом православном сабору у Сремским Карловцима. Моји ученици су волонтирали на међународном филмском фестивалу у септембру и новембру, а бли су и у ЕY, КПМГ, ФОН и Амбасади Србије у Словенији, рекао је вероучитељ Милош Јефтић.

На крају, захваљујемо се нашим домаћинима Средњој фризерској школи у Љубљани на гостопримству и смештају и општинама Пећинци и Рума које су покриле путне трошкове.

Извор: Епархија сремска