Успеније Пресвете Богородице у Лепавини

Успеније Пресвете Богородице у Лепавини
Успеније Пресвете Богородице у Лепавини
Успеније Пресвете Богородице у Лепавини
Успеније Пресвете Богородице у Лепавини

У Световаведењској обитељи манастира Лепавине свечано је прослављен празник Успења Пресвете Богородице.

У Лепавинском манастиру се на празник Успења традиционално окупља многобројни вијерни народ који долази из читаве Хрватске, али и из Србије, Републике Српске као и из многих земаља Западне Европе, да литургијски прослави велик празник Пресвете Богородице и да пред њеном чудотворном иконом узнесе благодарења и молитве знајући да много може молитва Матерња пред милосрђем Владике. На овогодишње празновање окупило се неколико стотина вијерника да би учествовали у Божанственој Литургији којом је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије уз саслужење игумана манастира Лепавине архимандрита Гаврила и часних презвитера, свештеномонаха и ђакона свештене Митрополије загребачко-љубљанске.

По завршетку Евхаристијског сабрања Виокопреосвештени Митрополит Порфирије је бесједио вијерном народу о величини и значају празника Успења Пресвете Богородице рекавши да је овај празник слављење Пресвете Богородице без које се свијет не би удостојио спасења, јер се без ње не би родио Син Божји. Живи Бог не би постао човјек са циљем да спасе сваког човјека. „Славећи Пресвету Богородицу, угледајући се на њу, уздајући се на њу и призивајући њене молитве, знајмо браћо и сестре, да у сваком искушењу и свакој потешкоћи нећемо бити сами. Јер нема никога ко се родио и никога ко је створен, а да има такву слободу пред Богом какву има Она. Као што мајка пред дететом има. И ми сви знамо какав однос према мајкама имамо. И однос нежности, и осећање сигурности, и сазнање да, ако нас сви оставе, ту је мајка. Али поред мајке која нас је родила имамо још једну Мајку, а то је Пресвета Богородица“. У својој беседи Митрополит је честитао празник игуману Гаврилу и његовој братији и поздравио заступника српске заједнице у хрватском Сабору господина Мила Хорвата који је учествовао у Литургији.

Након Божанствене Литургије Митрополит је предводио литијски опход око манастирског храма те благословио славско жито и колач послије чега су сви присутни угошћени за празничном трпезом који су припремили Лепавински монаси уз помоћ многих поклоника и пријатеља манастира.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска