Успење Пресвете Богородицње у Кини

Успење Пресвете Богородицње у Кини
Успење Пресвете Богородицње у Кини
Успење Пресвете Богородицње у Кини
Успење Пресвете Богородицње у Кини

Свештеник Сергеј Воронин, старешина Успенског храма који се налази на територији Амбасаде Руске Федерације, одслужио је Литугију у једном римокатоличком храму у Пекингу за православне грађане Народне Републике Кине.

Честитајући празник Успења Пресвете Богородице, овај свештеник се обратио православним Кинезима – потомцима руских козака који су пре 330 година пренели у Кину семе православне вере. До данас је опстало неколико стотина њихових потомака, при храмовима у Пекингу, Шангају, Харбину и у другим градовима.

Тачан датум доласка у Пекинг заробљених козака и свештеника Максима Леонтијева из Албазанског затвора није познат, па се празновање уређује према храмовној слави првог православног храма у Пекингу, који је о. Максим осветио 1696. г. у част Софије Премудрости, а поново га 1732. г. осветио старешина Руске духовне мисије у Кини архимадрит Антоније (Платковски) у част Успења Пресвете Богородице. 

С обзиром на то да је Успенски храм у ул. Чженумјао, бивши катедрални храм поглавара Кинеске аутономне цркве Епископа Василија (Јо Фанја), потомка козака Јаковљевих, упокојеног 1962. г., затворен у години „културне револуције“, - уз дозволу власти, пекиншки католици су љубазно дозволили да православни богослуже у једном од пекиншких храмова.

Литургији је присуствовало више од 80 верних, од којих се већи део исповедио и причестио. Молили су се и Кинези-Албазинци, млади грађани Кине који су изабрали православље за своју веру, затим службеници руске Амбасаде у Пекингу и православни који су на раду у овом граду. У храму се видео и познати у Кини професор славистике Чжан Бајчун.

Верницима су раздељене иконице 222 кинеска мученика који су пострадали за веру Христову, а и друге иконе за домаћу употребу.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Радомир Ракић)