Успешно завршен Шести сусрет СВЕТСКОГ ЈАВНОГ ФОРУМА ДИЈАЛОГ ЦИВИЛИЗАЦИЈА

Епископ Атанасије

Данас је на грчком острву Родосу успешно завршен Шести сусрет СВЕТСКОГ ЈАВНОГ ФОРУМА ДИЈАЛОГ ЦИВИЛИЗАЦИЈА. Другог дана рада 11. октобра, пред Форумом је говорио и представник Српске Православне Цркве, викар Његове Светости, Епископ хвостански Г. Атанасије. Он је на почетку беседе, на енглеском језику, подсетио на изванредна излагања бившег чешког премијера Земана Милоша, Владимира Јакуњина и г. Николаса Папаниколауа одржана дан раније, а у којима су ова двојица угледних светских јавних делатеља истакли неопходност поштовања права за очување мира и хармоније у свету и опасности од мониполарне слике будућности човечанства, која се сада остварује, на жалост, управо гажењем права од стране једне светске силе која себе сматра победницом.

Епископ АтанасијеПолазећи одатле, Епископ Атанасије је на стварним чињеницама демонстрирао да се последице гажења права, како људског тако и божанског, и мониполарног уређивање света од стране војно јачега најбоље могу сагледати у ономе што је учињено Србији и Српској Православној Цркви у непосредној прошлости, а што јој се и даље чини. То је бомбардовање Србије од стране НАТО и отимање њеног Косова и Метохије, које треба посматрати као два повезана чина, јер је бомбардовање извршено са циљем да припреми отмицу. Отимање од Србије њеног Косова и Метохије, на примеру илуструју како се сада црта нова мониполарна слика света. Да би у свету било мира и среће, рекао је Епископ Атанасије, у стварању своје будућности треба да учествују равноправно сви народи и не сме се прекрајати.

Дакле, да би човечанство заиста имало будућност мора се спречити њено једнострано и монополарно цртање, закључио је Епископ Атанасије.