Устанак против беле куге

Смољинцу одржан први народни скуп против ниског наталитета. Са стопом рађања од 1,5 детета Србима прети нестајање

Борба против беле куге је почела, објављено је на првом народном скупу посвећеном овом проблему који је одржан у четвртак у Смољинцу, селу Браничевског округа чији се становништво у последњој деценији смањило за око 20.000 душа. Иако Смољинчана на папиру има 2.400, њих реално у селу има мање за 970 људи, који су на „привременом“ раду иностранству. Они се по правилу не враћају, а иза себе остављају само огромне пусте куће. Зато у плодном Браничевском округу од 183.000 становника има само 35.000 млађих од 20 година, подсетили су организатори првог „Дана борбе против беле куге“, новинар Милан Поповић и његова екипа из серијала „Задња кућа Србија“ и Саша Стевић, председник удружења смољиначких малих привредника.

- Статистика за целу Србију је још страшнија, јер годишње губи 50.000 становника. Граница одрживости нације је фертилитет од 2,1 рођене деце, а код нас, статистички жене рађају једно и по дете. То је на корак од границе без повратка. Ако дођемо до стопе рађања од 1,3 детета нестаћемо као нација – каже Поповић.

На скупу посвећеном борби против беле куге говорили су Епископ браничевски Игњатије, принц Александар Карађорђевић, глумци Милорад Мандић-Манда и Радош Бајић. Најбурније су поздрављени „специјални гости“, Василије и Ирена Војводић са својих једанаесторо малишана. - Тренутно идем на предшколско васпитање, неколико разреда основне и средње школе и на факултет – духовито је причао отац Василије, секретар Богословског факултета.

Епископ браничевски Игњатије подсетио је да су деца и породица највеће богатство, а да Срби то све чешће заборављају. - Западна цивилизација је промовисала принцип да је човек сам себи довољан и да је испуњавање задовољства појединаца врхунски људски циљ. Треба да размислимо о некритичности таквих принципа, јер људи нису створени да живе сами. Ако се присетимо тога, победићемо белу кугу – рекао је владика Игњатије.

Наши пуне Европу

Исељавање је пре свега последица економске несигурности. Све више младих Срба постају грађани Немачке, Француске, Италије, који тако решавају свој проблем беле куге, кажу Смољинчани. - Ове године сам имао само шест-седам крштења – тужно је констатовао смољиначки парох Драгиша Павловић. – Разреди у основној школи се спајају, ове године ће у први разред кренути само 12 малишана. А Смољинац у браничевском крају важи за село са пуно деце.

Извор: Вечерње новости