Устоличење Архиепископа Јоханесбурга и Преторије г. Дамаскина (Папандреуа)

Одлуком Светог Архијерејског Сабора Александријске Патријаршије, на заседању од 7. октобра ове године одржаном у Александрији, а због потреба Свете Православне Цркве на афричком континенту изабрана су три нова Епископа: архимандрит Никифор (Централна Африка), архимандрит Јоанис (Мозамбик) и архимандрит Генадије (Боцвана). Основане су и три нове Епархије: Боцвана, Сиера Леоне и Бразавил и Габон. Такође су због потреба Свете Цркве извршена три премештаја, тако да овом Одлуком досадашњи Митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Серафим прелази на Митрополију Зимбабвеа, досадашњи Митрополит Зимбабвеа г. Георгије прелази на Митрополију Гане, а досадашњи Митрополит Гане г. Дамаскин прелази на Митрополију Јоханесбурга и Преторије.

Свечано устоличење новоизабраног Архиепископа Дамаскина (Папандреуа) извршено је у Јоханесбургу у храму Светих Равноапостолих Константина и Јелене у недељу, 12. децембра 2010. године. Устоличење је извршио Његово Блаженство Патријарх Александријски Г. Теодор Други заједно са Митрополитима Александријске Патријаршије: Митрополитом Нигерије г. Александром, Митрополитом Кејптауна г. Сергијем, Митрополитом Замбије г. Јоакимом, Митрополитом Камеруна г. Григоријем, Митрополитом Мозамбика г. Јоанисом и викарним Епископом Александрије г. Гаврилом.

Присутни су били и свештеници локалне Митрополије, представници Православних Патријаршија: Московске, Румунске, Бугарске и Српске, представници јузноафричких власти, амбасадори православних земаља акредитовани у Јужној Африци и мноштво православних верника Митрополије Јоханесбурга и Преторије. Патријарх Теодор је овом приликом поставио досадашњег пароха у Јоханесбургу оца Атинодороса Папаеврипиадеса за сталног представника Александријске Патријаршије на Кипру.

После молитве и устоличења, у срдачним и братским разговорима које је водио архимандрит Пантелејмон, представик Српске Патријарђије у Африци, са присутним Митрополитима Александријске Патријаршије, митрополити су истакли нарочиту љубав коју гаје према Светој Српској Цркви и страдалном српском православом народу нарочито на Косову и Метохији. Свако од њих је посебно наглашавао блиске духовне везе које имају са појединим српским епископима и свештенослужитељима са којима су се упознали током своје свестеничке и архијерејске службе и са којима су се дружили већином на Теолошким Универзитетима у Грчкој и другим земљама. Неки од њих су раније имали прилику да посете Србију и овом приликом су поново истицали своју задивљеност прелепом српском земљом и још више многобројним светињама које красе српску земљу.

Викарни Епископ Александрије који се налази на челу канцеларије Патријарха Александријског, Његово Преосвештенство г. Гаврило, истакавши блискост Александријске и Српске Патријаршије, позвао је архимандрита Пантелејмона да посети Александрију и изразио зељу и наду да ће ускоро доћи до посете Његове Светости Патријарха Српског Г. Иринеја Александрији и Његовом Блаженству Патријарху Александријском Г. Теодору Другом. За време свечаног пријема у црквеној сали, многобројни присутни верници, свештеници и амбасадори су прилазили Патријарху Теодору и Архиепископу Дамаскину честитајући, а Патријарх Теодор је још једном показао своју нарочиту љубав према српском народу тако што је посебно задржао архимандрита Пантелејмона у краћем разговору и даровао му своју личну велику бројаницу као залог љубави и непрестане молитве.

Чланови Црквеног Одбора из Јоханесбурга