Устоличење Игумана Хиландара Архимандрита Методија

Са византијском торжественошћу и благољепијем, а у складу са древним типиком Свете Горе, 16. маја 2010. године устоличен је нови игуман Свештене царске, патријаршијске и ставропигијалне лавре Хиландара на Светој Гори - Архимандрит Методије.

Прије Свете Литургије, већ унапријед одређена делегација Свештене заједнице Свете Горе, на челу са представником Велике Лавре, и представницима манастира Ватопеда, Зографа, Есфигмена и Констамонита, устоличили су новог хиландарског игумана.

Осим већ поменуте делегације, на Литургији су саслуживали и игумани светогорских манастирâ Ксенофонта и Пантократора, те изасланици из 16 светогорских манастирâ. Такође су учествовали и игуман манастира Студенице Архимандрит Тихон и игуман манастира Пиве јеромонах Никифор. Поред њих учешће у Светој Литургији су узели чувени светогорски појци, као и бројни вјерни народ из Грчке, Русије, Србије и Босне и Херцеговине.

Велики значај је имала бесједа новог хиландарског игумана, колико она на устоличењу, тако и бесједа током скромног, али свечаног и славског ручка у хиландарској трпезарији.

Игуман Методије је бесједио око 45 минута на савршено добром грчком језику, те је пробудио дубока осјећања међу свима присутнима, нарочито када је поменуо братске везе измећу Србије и Грчке, али и говорећи о јединственој љубави према Епископу Свете Горе, Патријарху Васељенском Вартоломеју, којом се светогорски монаси хране.

„Сходно типику Свете Горе", рекао је, „Епископ не присуствује устоличењу игумана, али како ми на свакој служби помињемо име нашега Патријарха Вартоломеја, тако је он са нама овдје присутан и сада и увијек". Такође је нагласио значај љубави и добре сарадње која влада међу свих 20 светогорских манастира и њену сарадњу са цивилном управом Свете Горе, самим тим и са државом Грчком, на челу са гувернером Свете Горе г. Аристосом Касмироглусом, који је такође однедавно на тој дужности.

Архимандрит Методије је захвалио грчкој држави за подршку манастиру након страдања у пожару 2004. године и нагласио важност те подршке, како од стране грчке државе тако и од стране Археолошког завода за Свету Гору - КЕДАК. Такође је нагласио и међусобну узајамност, љубав и јединство 20 светогорских манастира.

Значајно је поменути и поздрав гувернера Свете Горе који је изразио добродошлицу свима, нарочито гостима из Србије. Поздрављајући све присутне из Србије, међу којима је био и конзул Републике Србије из Солуна, г. Аристос Касмироглус је нагласио велики значај помоћи који србијанска влада шаље манастиру, али је у исто вријеме нагласио да би она могла бити и знатно већа, јер је још много средстава потребно да се обнова до краја заврши. На крају се нови игуман Хиландара захвалио свим светогорским оцима, рекавши да сматра веома значајним то што су га прихватили као свог млађег брата.

Иначе, Архимандрит Методије је један од млађих који су у последњих неколико деценија ступили на ту високу дужност - игумана светогорских манастира.

Преузето са www.Romfea.gr, превео са грчког Е.А.

Извор: Митрополија црногорско-приморска