Устоличен поглавар Православне Цркве у Америци

У недељу 27. јануара, у цркви светог Николе у Вашингтону, устоличен је Блажењејши Тихон, Архиепископ вашингтонски и Митрополит све Америке. Митрополит Тихон је изабран за предстојатеља Православне Цркве у Америци на 17. Свеамеричком сабору одржаном 13. новембра 2013. у граду Парма, у држави Охајо.

Митрополит Тихон је рођен као Марк Р. Молард 1966. г. у Бостону.  Године 1988. је дипломирао на Френклин и Маршал колеџу у Ланкастеру, а 1989. г. се из Епископалне цркве обратио у Православље, а на јесен исте године уписао је Богословски факултет светог Тихона у Саут Канану. Годину дана касније ступио је у монашку обитељ манастира светог Тихона. Дипломирао је 1993. и остао на факултету као предавач, да би 1995. примио монашки постриг са именом Тихон, у част светог патријарха исповједника Тихона.

Исте године је рукоположен у ђаконски и свештенички чин. Године 2000. је узведен у достојанство архимандрита. У фебруару 2004. архимандрит Тихон је хиротонисан у епископски чин у манастиру светог Тихона Задонског, а 2012. је изабран за Архиепископа вашингтонског и Митрополита све Америке.

Извор: Митрополија црногорско-приморска